I Indiens finansiella huvudstad Bombay miste många människor livet efter att monsunen drog in.
I Indiens finansiella huvudstad Bombay miste många människor livet efter att monsunen drog in. Foto: Rajanish Kakade

Monsunen i Sydasien dränkt av Harvey-rapportering

Charlotta Friborg, SVT: "Kritiken har fog för sig"
12 min

Sammanlagt har mer än 40 miljoner människor drabbats av monsunen i Sydasien. Omkring 1200 människor har fått sätta livet till. Men i nyheterna har stormen Harvey och översvämningarna i USA som dödat 60 fått fem gånger så mycket utrymme.

Monsunen har skapat de värsta översvämningarna på många år i Bangladesh, Indien och Nepal. Megastäderna Bombay och Karachi har lamslagits, hem har raserats, byar har dränkts. Över tusen har dött.

Men i nyheterna, där har det som du nog märkt, varit fokus på ett helt annat håll. För medan stormen Harvey och översvämningen som drabbat USA fått uppslag efter uppslag i tidningarna har den alltså än värre katastrofen i Sydasien bara resulterat enstaka artiklar och små notiser.

Nyhetslogiken är ju inte rättvis.

En nyhetsvärdering som knappast är överraskande, som går långt tillbaka i tiden och som för många i branschen ses som helt självklar. Det är bara så det är.

Men varför är det så det är? Vad ligger bakom att den översvämning som dödat drygt 60 får hela fem gånger så mycket utrymme i stora svenska medier som den översvämning som dödat 1200?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".