Skuggbilder med texten "Nu: Avhoppad"
I efterhand har Aftonbladet och SvD avpublicerat flera av personerna vars identitet avslöjades i onsdagens nazist-kartläggning.

Stora nazist-kartläggningar av tidningarna -99 och idag

Jan Helin: "Varje sådant här tillfälle är unikt"
12 min

1999 gick Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet samman och publicerade namn och bild på 62 nazister och mc-kriminella. Nu i veckan gjordes en liknande publicering av Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Publiceringen 1999 blev både hyllad och kritiserad, men som fick en given plats i svensk tidningshistoria. Vi har träffat flera av dem som var med då. De berättar om ett arbete omgärdat av stort hemlighetsmakeri och med omfattande säkerhetsbedömningar.

Vi i medierna slog tillbaka kan man säga

I onsdags gjordes en liknande publicering av Aftonbladet och Svenska Dagbladet gemensamt – där tidningarna gick ut med identiteten på 84 personer ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Men var alla verkligen aktiva nazister i NMR? I efterhand har flera av ansiktena plockats bort. Vi pratar med de båda chefredaktörerna om saken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".