Arto Satonen
1 av 8
Arto Satonen, vice talman i finlands riksdag. Foto: Johan Cedersjö
Finlands riksdag
2 av 8
Finlands riksdag i Helsingfors Foto: Johan Cedersjö
Gunilla Ohls YLE
3 av 8
Gunilla Ohls, strategi- och utvecklingsdirektör på YLE. Foto: Johan Cedersjö
Hilversum Media Park
4 av 8
I Hilversum Media Park, tre mil utanför Amsterdam, ligger flera av Nederlädernas public service-bolag.
Marcel Gelauff NOS
5 av 8
Marcel Gelauff är chefredaktör för NOS som är det nederländska public service-systemets nationella nyhetsproducent. Foto: Johan Cedersjö
Gerard Schuiteman
6 av 8
Gerard Schuiteman ordförande för RPO, paraplyorganisation för alla regionala public service-bolag i Nederländerna. Foto: Johan Cedersjö
Hilversum Media Park
7 av 8
I Hilversum Media Park, tre mil utanför Amsterdam, ligger flera av Nederlädernas public service-bolag.
NOS i Hilversum
8 av 8
NOS lokaler i Hilversum. Foto: Johan Cedersjö

Så har skattefinansiering av public service påverkat bolagen i Nederländerna och Finland

21 min

Lyssna på ett längre reportage från Europa. Vilka konsekvenser får en reformerad finansiering? Vi besöker nyhetsredaktioner, intervjuar politiker och mediechefer om finansiell stabilitet och redaktionellt oberoende.

Redan i augusti avslöjade Medierna att den parlamentariska kommitté som utrett framtidens finansiering av public service skulle föreslå att dagens licenssystem skrotas och ersätts med en avgift via skatten.

På en presskonferens i måndags lämnade utredningens ordförande Sture Nordh över betänkandet till Kulturministern. Ett betänkande som föreslår precis det vi tidigare rapporterat om: En individuell skatt skild från statens budget.

Cheferna för Public Service-bolagen har historiskt sett alltid sparkat bakut när ändringar av finansieringssystemet föreslås. Åtminstone på ett håll var det den här gången ingen skillnad.

För Radions VD, Cilla Benkö, håller benhårt fast vid sin kritik mot en finansiering via skattsedeln.

Kolla bara hur det har gått i Europa, argumenterar hon ofta med Finland och Nederländerna som exempel, där har skattelösningen, trots politikernas löften, lett till kraftiga ekonomiska nedskärningar i anslagen och fått politiker att lägga sig i den oberoende journalistiken.

Vi på Medierna bestämde oss för att den här gången ta henne på orden. Vi åkte till Nederländerna och Finland för att på riktigt kolla hur det har gått för skattefinansierad public service i Europa.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista