Så resonerar Medierna om namnpublicering

Vi har valt att namnge Martin Timell i reportaget om tystnadskultur på TV4. Men inte Aftonbladet-journalisten. Såhär har vi resonerat och fattat våra beslut.

När det gäller anklagelserna mot Martin Timell finns många samstämmiga uppgifter. Vi på Medierna har själva pratat med flera källor som kunnat berätta om konkreta situationer. I vår bedömning ligger också att Martin Timell är en för allmänheten mycket välkänd person – han är en av landets främsta tv-profiler och en person med stor makt och inflytande i mediebranschen.

TV4:s beslut att lyfta Äntligen hemma ut tablån på fredagen är också en åtgärd som i sig blir utpekande och som samtidigt är självklar för oss att rapportera om. Vidare har Timell på fredagen själv valt att gå ut och prata om anklagelserna i flera medier och han har då erkänt olämpligt beteende. Allt detta sammantaget gör att Medierna på fredagen fattade beslut om att namnpublicera.

När det gäller Aftonbladetjournalisten finns i nuläget inte samma mängd vittnesmål kring anklagelsen om våldtäkt. En polisutredning har funnits, men lagts ner, och vi har inte själva kunnat gå vidare med att journalistiskt kontrollera anklagelsen. Därför namnger vi i nuläget, med hänvisning till de pressetiska reglerna, inte honom.


Therese Rosenvinge, producent Medierna i P1

Nina Glans, ansvarig utgivare och kanalchef Sveriges Radio P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista