Inger Ramqvist blir intervjuad 1978/1979 av en nyhetsreporter om Aftonbladets kvinnoredaktion som kom till efter Dokumentet släppts.
En nyhetsreporter intervjuar Inger Ramqvist om Aftonbladets Kvinnoredaktion, som kom till efter att Dokumentet släppts. Foto: SVT arkiv

Aftonbladet-kvinnorna som gjorde uppror mot sextrakasserier och gubbsjuka 1978

10 min

Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism, sextrakasserier och gubbsjuka på Aftonbladet, redan 1978. Ett uppror i bokform som också kom att förändra journalistiken och synen på nyheter.

I torsdags skickades ett mejl ut till alla kvinnor på Aftonbladets redaktion. Det stod: “Nu är det vår tur att berätta hur det är att vara kvinna på Aftonbladet och vi föreslår härmed att vi gör ett nytt dokument tillsammans.” Mejlet skickades ut efter den storm av kritik som tidningen befunnit sig i med anledning av kampanjen #metoo.

Det nya dokumentet är tänkt som en uppdaterad version av det kompendium som 1978 samlade kvinnors vittnesmål om tidningens redaktionskultur. Vittnesmål som senare gavs ut i en bok och kallades just “dokumentet”. Vår reporter Ebba Kulneff har mött kvinnorna som var med och gjorde uppror. Hör också den manlige chefen som en morgon fick vittnesmålen i sin hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista