Magdalena Andersson
Magdalena Andersson fick ingen fråga om sitt ansvar för skatteplanering i Uppdrag Gransknings reportage. Foto: Thommy Tengborg/TT

Politiker undkom ansvar i Uppdrag Gransknings reportage om Paradisläckan

7:23 min

Paradisläckan var vida omskriven förra veckan. SVT:s Uppdrag Granskning kartlade flera reportage hur både storbolag och höjdare i svenska näringslivet via skatteparadis kunnat minska sina skatteinbetalningar rejält. Men vem fick bära ansvaret?

Paradisläckan består av ett enormt omfattande material om en systematisk och global skatteplanering.

Men medialt mest uppmärksamhet i Sverige, det fick en intervju med styrelseordföranden för Svenskt Näringsliv, Leif Östling.

Hans uttalanden, om vad han får för den skatt han betalar, fick politiker att se rött. “Helt oaceptabelt”, upprepade finansminister Magdalena Andersson förra veckan. “Storligen förvånad” sa statsminister Stefan Löfven.

Men politikernas eget ansvar för att internationell skatteplanering är möjlig, det lät Uppdrag Granskning bli att fråga om.

Att det blev Leif Östling som hamnade i fokus, det följer av en given medial dramaturgi. De stora mot dem små, de rika mot dem fattiga. Girighet skapar vrede, vrede är bra för ett stort journalistisk genomslag.

Men frågan är hur fruktbar den här journalistiska mallen egentligen är. Leif Östlings skatteupplägg har ännu inte visat sig olagligt. Oavsett vad man tycker om hans skattemoral, är det faktiskt kritikerna, i det här fallet, politikerna, som varit med och möjliggjort hans placeringar.

Vi träffade Sven Bergman, reporter på Uppdrag Granskning.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista