UR:s vd Christel Tholse Willers avgick i veckan
UR:s vd Christel Tholse Willers avgick i veckan Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Krisen på Utbildningsradion får konsekvenser för utbudet

13 min

Under tre veckor har vi pratat med ett 20-tal medarbetare på Utbildningsradion för att kunna ge en bild av den kritiserade omorganisationen. Fokus har varit på konsekvenser för produktionen.

I måndags kom beskedet att Utbildningsradions vd sedan två och ett halvt år, Christel Tholse Willers, lämnar public service-bolaget. Hon gick samma dag som beskedet kom.

I det pressmeddelande som skickades ut står att styrelsen har fortsatt fullt förtroende för henne. I en kommentar säger Willers själv att hon nu vill lämna över stafettpinnen men är “stolt och nöjd över att ha gjort den första sträckan på en stor förändringsresa”.

Men vad som inte nämns, det är att Willers lämnar efter sig stenhård intern kritik mot hur ledningen skött den pågående omorganisationen som syftar till att anpassa bolaget efter dagens digitaliserade medielandskap.

Den plötsliga avgången väcker naturligtvis frågor.

Hur allvarligt är egentligen läget på UR? I vilken utsträckning har problemen gått ut över den journalistiska produktionen?  Klarar bolaget att leva upp till uppdraget från medborgarna och staten?

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista