Sofia Olsson Olsén är ansvarig utgivare för Aftonbladet.
Sofia Olsson Olsén är ansvarig utgivare för Aftonbladet. Foto: Maja Suslin/TT

Tumult och förtroendekris skakar Aftonbladet

Det har varit en kaosartad vecka på Aftonbladet och förtroendekrisen för chefredaktören Sofia Olsson Olsén var på fredagen ett faktum. Spekulationer pågår nu både inom och utom redaktionen om hon kan sitta kvar på sin post.

Kulmen nåddes när projektet Dokumentet 2.0 begravdes i torsdags. Det efter att Sofia Olsson Olsén och redaktörerna för Dokumentet dragit åt olika håll om publicering av vittnesmålen.

I ett internt mejl har Sofia Olsson Olsén i veckan medgett att initiativet från början kom från redaktionella chefer på Aftonbladet, som sedan lade ut jobbet på ett antal redaktörer – vilket är en annan bild än den som hon och Aftonbladet tidigare kommunicerat ut. 

Flera medarbetare har efter det uttryckt att de känt sig lurade och besvikna. ”Vi är bottenlöst ledsna för att det blivit så här och för hur Aftonbladet framstår utåt.”, skriver kulturchef Åsa Linderborg i det mejl där hon tillsammans med de andra redaktörerna av Dokumentet 2.0 meddelade att de lämnar projektet.

Kritik kommer samtidigt från flera håll. I Resumé berättar den före detta Aftonbladet-profilen Jennifer Wegerup om hur hon sa upp sig på grund av att hon inte fick stöd av ledningen när hon utsattes för sexuella kränkningar av en kollega.

Vidare har Aftonbladets avslutade samarbete med kolumnisten Staffan Heimersson, och en efterföljande text av Johan Hakelius, väckt frågor om vilken bredd av åsikter som under Sofia Olsson Olséns ledning tillåts i tidningen.

Vi på Medierna har sedan i onsdags försökt få tillfälle att ställa frågor till Sofia Olsson Olsén, men hon har avböjt. Vi har även sökt Raoul Grünthal, VD för Schibsted Media. Han återkommer i ett mejl sent på fredagen. 

Han skriver att det finns utmaningar i spåren av metoo. Och att "Sofia Olsson Olsén har att hantera denna situation". Jag har fullt förtroende för Sofia Olsson Olsén som publisher, skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista