VM-lottning Ryssland
VM-lottning i Ryssland. Foto: MLADEN ANTONOV

Olika bud om varför norska TV2 initialt nekades plats på VM-lottning

Norska TV2 blev i går utestängda från grupplottningen inför sommarens fotbolls-VM i Ryssland. TV2 har rättigheterna att sända mästerskapet, men när deras korrespondent dök upp i Moskva tidigare i veckan fick han reda på att kanalen hamnat på en lista över "riskmedier" som "sprider falska nyheter". Uppdaterad.

Ryska utrikesdepartementet har tidigare anklagat TV2 för att sända propaganda efter ett reportage i kanalen om rysk underrättelseaktivitet i Norge.

Kritiken mot att internationella fotbollsförbundet FIFA inte tillräckligt markerat mot ryska begränsningar i pressfriheten har tidigare varit omfattande, något även vi rapporterat om här i Medierna.

Uppdatering måndag: Senare dementerades dessa uppgifter av Fifa och Tv2 fick under fredagseftermiddagen sin ackreditering. Fifa menade att ett tekniskt fel låg bakom att kanalen i ett första skede nekades. Men Tv2 slog senare tillbaka mot Fifas förklaring och vidhöll att de fått en helt annan förklaring på plats, rapporterar Fotbollskanalen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".