Alice Bah Kuhnke
Det brådskar för kulturminister Alice Bah Kuhnke om regeringen vill hinna presentera en proposition om reformerat presstöd.

Pressat läge för framtidens presstöd

9:09 min

Under hösten har vi kunnat rapportera om politisk enighet om framtidens public service-finansiering. Men hur är det med presstödet?

Utöver public service, så är den stora mediepolitiska frågan nu den om framtidens presstöd. Om regeringen vill hinna presentera en proposition för behandling i Riksdagen innan mandatperioden är över, behöver den vara färdig i mars.

Men arbetet går trögt.  

Bakgrunden är att Anette Novak i november 2016 presenterade en enmansutredning om presstödets framtid. Utredningens förslag var att helt slopa det presstöd vi känner idag, och från och med det nu kommande årsskiftet ersätta det med ett helt nytt mediestödsystem.

Men utredningen fick hård kritik och så här tre veckor innan nyår, kan vi konstatera att förslagen inte kommer bli verklighet.

Så en hel bransch undrar: vad händer nu då?

Vi åkte till Riksdagen för att få besked.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista