Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet
1 av 2
Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, gick till hård motattack efter Thomas Mattssons krönika om Aftonbladet Foto: Pontus Lundahl/TT
Thomas Mattsson
2 av 2
Expressens chefredaktör Thomas Mattson skrev en söndagskrönika om Aftonbladet som har fått hård kritik i veckan. Foto: Daniel Nilsson / TT

Kvällstidningskrig, #metoo-anklagad Expressenreporter och Aftonbladetkris fick chefredaktör sjukskriven

Åsa Linderborg: "Fruktansvärt, nästan makabert att spekulera i konkurrentens efterträdare."
18 min

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev en kärleksförklaring till Aftonbladet. Men texten tolkades som en krigsförklaring. Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén sjukskriven. Hur klarar tidningen krisen?

Det har under en tid närmast rått en slags borgfred mellan kvällstidningarna i Sverige. Chefredaktörerna hade ju länge en podd tillsammans där de i kamratlig anda diskuterade och analyserade varandras tidningar. Aftonbladet var ohotat störst, Expressen ständigt på efterkälken. Maktbalansen tydlig.

Men nu när det stormat på Aftonbladet i samband med metoo och Expressen under den senare tiden tagit marknadsandelar från konkurrenten är frågan om vapenvilan är över.

Många tolkade i alla fall den text som Expressens chefredaktör Thomas Mattsson nyligen skrev så.

Rubriken var “Kärleksförklaring till Aftonbladet” men den har mer setts som en krigsförklaring, lägligt publicerad när motståndaren ligger däckad.

I texten namnger han – för första gången – två aftonbladetmedarbetare som anklagats under metoo-kampanjen.

Samtidigt skriver han inte ett ord om den granskning som Aftonbladet gjort. En granskning som rör en av Expressens mest profilerade reportrar.

Kritiken från Aftonbladet är hård.

Samtidigt är krisen på Aftonbladet långt ifrån över. Förra veckan sjukskrev sig tidningens chefredaktör och VD, Sofia Olsson Olsén.

Så hur är stämningen på redaktionen nu? Och vad händer framåt?

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".