Facebook
Många medier rapporterade att Facebook nu ska betala skatt. Foto: Christine Olsson/TT

Urvattnat Facebook-utspel om skatt

I veckan rapporterade flera av de stora nyhetsmedierna att Facebook kommer att börja betala skatt på sina annonsintäkter i Sverige. Men brasklappen är stor.

I paradisläckan tidigare i höstas avslöjades Facebooks tillvägagångssätt för att undvika betala skatt i Sverige. Något som satt nytt fokus på frågan.

Men tisdagens besked var inte så glasklart som det framställdes i den initiala nyhetsrapporteringen.

Erik Wisterberg är reporter på sajten Breakit.

– Det finns en väldigt stor brasklapp i utspelet från Facebook, då de inte ska ta med intäkter som kommer från sajtens självbetjäningsverktyg där den största delen av annonsörerna köper sina annonser. De intäkterna ska fortfarande slussas till Irland, säger han.

Är det ett PR-utspel eller vad drar du för slutsatser?

– Facebook är under hård press från EU och från flera EU-länder. Här öppnar de för någon slags möjlighet att beskatta dem i framtiden. Så att på ett sätt kan det ses som ett steg för att gå kritikerna till mötes.

Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster, skriver i ett mejl till oss att de inte kan svara på hur stor eller liten andel av de svenska annonsintäkterna som kommer att omfattas av förändringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".