Ina Låftman
1 av 2
Ina Låftman på Hötorget i Stockholm. Framför restaurangen hon befann sig på 7 april.
FLASH! Mediebudorden del 1.
2 av 2
FLASH! Mediebudorden del 1.
MEDIEBUDORDEN #1

FLASH! Förstå dig på nyheterna i krissituationer

11 min

Del ett av vårt material Mediebudorden handlar om journalistik i samband med krissituationer. Om signalord för osäkra uppgifter, manipulerade bilder och skillnad mellan åsikt och fakta.

Ina Låftman sitter med sin vän på en thai-restaurang vid Hötorget i Stockholm när plötsligt panikslagna väller in. En gata bort hade Rakhmat Akilov med en lastbil precis mördat och skadat civila mitt i eftermiddagens lugn.

Det är den 7 april 2017, dagen vi minns för terrordådet på Drottninggatan.

De minuter som följer dådet är panikslagna för Ina Låftman. Medier rapporterar om skottlossning på Hötorget där hon är. På Fridhemsplan dit hon ska för att söka skydd rapporteras att polisen bekräftat att det pågått skottlossning.

Idag vet Ina Låftman att inget av det där stämde, men en rädsla för större folksamlingar finns kvar. Förtroendet för journalistiken har fått sig en törn.

Vår första del av Mediebudorden handlar om journalistik i krissituationer. Om källkontroll, signalord för osäkra uppgifter, skillnad mellan åsikt och fakta och om att det nästan alltid blir fel i början.

Under artikeln kan du hitta bilder med alla tips på hur du kan tänka när krisen inträffar. Bilderna är fria att sprida.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista