BLÅLJUS! Mediebudorden del 3.
1 av 2
BLÅLJUS! Mediebudorden del 3. Foto: Johan Nilsson TT
Mediebudorden del 3
2 av 2
Mediebudorden del 3.
MEDIEBUDORDEN #3

BLÅLJUS! Perspektiv i ett nyhetsflöde fyllt av brott

Del 3: Reportage och studiosamtal.
10 min

Del tre av vårt material Mediebudorden handlar om krimjournalistik. Om att behålla perspektiv i ett nyhetsflöde fyllt till bredden av brott.

Forskare brukar ofta föra fram åsikten att om vi studerar samhällets utveckling över en längre tid då blir nästan allt bättre. Så om en tidning bara kom ut var 50:e år då skulle inte rån, mord eller vårdkris vara huvudnyheterna, utan minskad svält, fattigdom och barnadödlighet.

Det här är ett evigt dilemma för nyhetsjournalistiken som ska upplysa om vad som sker i samhället.

För som en målsökande raket är nyhetsjournalistiken inställd på det som händer just här och just nu, inte de stora processer som utvecklar sig över tid.

Tredje delen i vår serie Mediebudorden berör den journalistiska genre där de olika perspektiven krockar som mest; kriminaljournalistiken.

En genre som dygnet runt riktar ljus på brott, stora som små, men som långt ifrån jämt belyser brottsutvecklingen över tid.

Under texten kan du hitta bilder med alla tips på hur du kan tänka när du läser krimjournalistik i ditt flöde. Bilderna är fria att sprida.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".