HÄNG UT! Mediebudorden del 4.
1 av 2
HÄNG UT! Mediebudorden del 4. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Mediebudorden del 4.
2 av 2
Mediebudorden del 4.
MEDIEBUDORDEN #4

HÄNG UT! Namnpubliceringar och hur de (oftast) fungerar

8:56 min

Del fyra av vårt material Mediebudorden handlar om namnpubliceringar. Om att hitta principer i en rörlig materia och förstå konsekvenser av felaktiga beslut.

Ibland, för att inte säga ofta, känns det rätt hopplöst att försöka förstå sig på varför vissa personer hängs ut med namn i medier, medan andra benämns med anonymiserande omskrivningar som 25-åringen, toppchefen, medieprofilen eller ex-politikern.

Utgivare brukar motivera sina namnpubliceringsbeslut med hjälp av begreppen allmänintresse och publicitetsskada. Men det är två begrepp som med tiden visat sig vara både flexibla och böjbara efter tillfälligt tycke och smak.

Fjärde delen i vår serie Mediebudorden, som vi gör tillsammans med journalisten och författaren Jack Werner, handlar om namnpubliceringar.

Om pressetiska principer som utmanas när allt mer information finns tillgänglig för allt fler.

Under texten kan du hitta bilder med alla tips på hur du kan tänka när det gäller namnpubliceringar i medier. Bilderna är fria att sprida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista