MEDIEBUDORDEN #5

CENSUR! När medierna inte skriver

8:29 min

Del fem av vårt material Mediebudorden handlar om när medier inte skriver. Om en ständigt rörlig nyhetsvärdering, om nya utmanare till stora medier och att bra nyhetsjournalistik tar tid.

Varför rapporterar inte medier mer om migration? Varför rapporterar inte medier mer om miljö? Om kriminalitet? Om damidrott? Eller om goda och positiva nyheter?

Frågan om "varför inte" är en evig fråga inom journalistiken.

Det finns inget enkelt svar. Värderingen av vad som är en nyhet förändras från tid till tid och är alltid en subjektiv bedömning, mer eller mindre grundad i erfarenhet av vad som är viktigt just nu eller kanske bara kommersiellt gångbart.

Femte delen av vår serie mediebudorden, som vi gör tillsammans med journalisten Jack Werner, den heter “Censur! När medierna inte skriver.”

I reportaget möter vi Chang Frick som startade sin egen sajt när han saknade vissa perspektiv i rapporteringen om integration och migration och Karin Olsson, kulturchef på Expressen, som betonar vikten av många perspektiv eftersom nyhetsvärdering ständigt rör sig.

Under texten kan du hitta bilder med alla tips på hur du kan tänka när medier inte skriver. Bilderna är fria att sprida.