Värnamo Nyheter övertolkade meddelande som hot

I början av februari polisanmälde tidningen Värnamo Nyheter något som tidningen uppfattade som ett olaga hot. Det handlade om ett meddelande som kom till redaktionen. Men nu ger bloggaren Éric Moreau en ny bild av händelsen.

En person som skottskadats i en uppgörelse bad tidningen att avpublicera artiklar om honom och bilder på hans hem. Det tidningen tolkade som ett hot var att han fortsatte med, citat: “Annars kommer det bli ett helvete”.

Polisen tog nästan omedelbart beslut om att inte inleda någon förundersökning, med bedömningen att inget brott begåtts.

Trots det skrev tidningen dagen efter om det påstådda hotet mot tidningen på nyhetsplats.

Och fem dagar efter händelsen skrev tidningens ansvarige utgivare, Marie Johansson Flyckt, en krönika där hon återigen tog upp saken och skrev om att regeringens handlingsplan för hot och hat mot journalister inte får stanna vid fina ord.

Hon säger såhär om varför tidningen inte skrivit alls om att deras tolkning av meddelandet var fel.

– Det hade man kunnat göra men det är inte alltid vi skriver om nedlagda polisanmälningar. I det här fallet tyckte vi att det räckte med krönikan.  

Men när du skriver din krönika fem dagar senare vet du att det inte var ett hot. Borde du inte ha nämnt det? 

– Det kunde man nämnt i krönikan men det här handlar också om mängden hot som kommer in och bredden av det. Det är inte acceptabelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista