Foto: Henrik Gustavsson/SR.

J-Södra vägde lätt i Åtvidaberg

2008-04-13: Åtvidaberg-J-Södra 3-1 i premiären. Tränaren Thomas Ek hade svårt att hitta positiva bitar från matchen och när jag ska samla mina intryck från matchen säger jag det detsamma.

Den som hoppats få se en ändring till det bättre från ifjol blev besviken. Mycket var sig likt och Åtvidaberg var bättre i det mesta på en synnerligen regntung och svårspelad plan där spelarna hade problem att få ordentligt fäste.

* * *

J-Södra spelade med en 4-4-2-uppställning och det skulle jag vilja börja med att ifrågasätta. Med tanke på dom yttre förutsättningarna gällde det att hålla bollen framför sig och täta till på mittfältet och framförallt inte ge ÅFF:s spelmotor Kristian Bergström fria tyglar. Nu fick han en del utrymme ändå och när han inte fick det så blev det frispark istället på offensiv planhalva. Och med Bergströms vänsterfot är det lika med målchans varje gång. I mitten av första halvlek duggade frisparkarna tätare än regnet och det gav ÅFF ett övertag.

* * *

Mikael Axelsson stod i målet och gjorde en okej match. Backlinjen övertygade inte. Christer Persson blev sjuk på lördagen och det öppnade för Daniel Karlsson i mittlåset tillsammans med Erik Skördåker och dom hade mer än en gång svårt att hänga med i svängarna när Santos ryckte loss. På kanterna spelade Peter Klancar till vänster och Fredrik Söderbring till höger. Det blev enehanda och några offensiva attacker var det inte tal om från ytterbackarna förrän i mitten av andra halvlek när ÅFF började dra sig tillbaka.

På innermittfältet huserade Tomas Backman och Andreas Ingel och dom hade en tung match mot det betydligt mer samspelta mittfältet i ÅFF. Backman vann en hel del närkamper, men drog också på sig många frisparkar och då blir det alltid farligt mot ett lag som ÅFF. Andreas Nilsson spelade till vänster och var väldigt anonym. Jesper Ritheim spelade första halvlek till höger, innan han blev utbytt i paus. In kom Tommy Thelin och det var i alla fall lite mer aktivitet på J-Södras högerkant.

Slutligen gäller det att hitta något positivt och han finns i Kristen Viikmäe. Inte bara för han gjorde målet, utan för hela hans agerande. Det var pondus över det som Viikmäe företog sig. Johan Fäger gjorde också ett gott jobb, men hade inte många bollar att jobba med. Han ersattes av Michel Kamhie i den andra halvleken.

* * *

Det som slår mig när jag sammanfattar mina intryck är att Åtvidaberg spelade med ett så mycket större självförtroende. Här fanns spelare som vågade utmana, försöka sig på svårare saker och misslyckas och framförallt höll man ihop laget på ett imponerande sätt. Och vem vet, vi såg i Superettan ifjol att det räcker med en eller två spetsegenskaper för att hänga på i toppen. Åtvidaberg har ett robust och gediget lag i defensiven och Bergström och Santos som offensiva vapen.

J-Södra har en del att fundera på. Sex raka förluster nu, inkluderat träningsmatcherna, sätter sina spår. Och just det syntes på planen igår. Det var alltför många som tvivlade på sig själva och lagets kapacitet.

Nu väntar Degerfors på lördag hemma. Det blir en riktig värdemätare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".