1-1 i hemmapremiären

2008-04-19: Nästan 2000 såg hemmapremiären på Stadsparksvallen, men 1-1 mot Degerfors föranledde inte till något jättejubel direkt. J-Södra skapade så pass klara målchanser att det borde ha varit tre poäng, istället för en.

Degerfors hade bara två avslut på mål, varav en nick gick i mål och betydde 0-1. Annars var det mest J-Södra, speciellt andra halvlek. Tomas Backman gjorde visserligen ett mål, men borde gjort två. Hur kunde han missa, helt öppetläge från straffpunkten, och skjuta någon meter utanför? Tommy Thelin hade också ett läge att avgöra.

Gemensamt för dessa spelare är att dom inte ”ligger i fas”, som tränaren Thomas Ek uttrycker det. Båda har missat delar av den senare försäsongen och då brister det ofta i sådana här moment.

* * *

Alla ändringar i startelvan ledde till en del diskussioner. Alexander Nadj i målet istället för Mikael Axelsson. Backlinjen var till hälften utbytt och Peter Klancar platsade inte ens i 16-mannatruppen.

Mittfältet var ändrat på tre av fyra positioner.

- Det är bara positivt med konkurrens, tyckte Tomas Backman som nu fick spela till vänster istället för centralt.

Jo, visst är det bra med konkurrens, men känns också som att J-Södra inte hittat rätt ännu. Andreas Ingel som spelfördelare har varit rätt anonym i två matcher i rad. Fredrik Fendrich gjorde ett bra defensivt jobb, men slog bort många enkla pass.

Kristen Vikmäe liknar dock mer och mer ett succéförvärv. Spelar med pondus och visade att han är en riktig bra bollmottagare. Med en Tommy Thelin i full form, så blir det riktigt intressant.

* * *

Degerfors är ett lag som J-Södra bör ha bakom sig i tabellen. Tyvärr lyckades man inte utnyttja Degerfors svaga självförtroende i början av matchen. Fem insläppta i premiär sätter sina spår och då tycker jag att J-Södra borde kunnat sätta mer press på Degerfors än man gjorde.

- Dagen efter premiären var riktigt tung, det kan jag erkänna. Vi fick in kampen i laget till den här matchen och det var det som saknades i premiären, sade Degerfors Magnus Tappert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista