Analys: Ek kan inte sova gott

2008-06-10: Efter tio omgångar är inte något lyft för J-Södra i sikte. Laget tycks vara förankrat i botten och jag har svårt att se hur J-Södra ska kunna undvika någon av de fyra sista platserna i tabellen.
- Vi kan inte vänta på att det ska lösa sig av sig självt, sade en pressad tränare Thomas Ek efter förlusten mot BP.

Ek lär väl ligga sömnlös om nätterna. Han har testat det mesta, från att byta spelare till spelsystem, men utan effekt. Jag tycker Ek har gjort det han kan som tränare, men efter tio omgångar ljuger inte tabellen.

* * *

Problemet, som jag ser det, är att spelarmaterialet inte räcker till. Visst, truppen är bredare i år, men det är inte spetsen.

Det är alltför få spelare som kan leverera i 90 minuter i varje match, varje vecka. Mittbackarna Erik Skördåker och Christer Persson klarar det. Fredrik Söderbring har varit klart godkänd.

Andreas Nilsson, som äntligen fått vara skadefri i stort sett, har varit bäst när det gäller det offensiva spelet. Nilsson står för två mål, men det ska vara tre egentligen. Frisparksmålet mot Landskrona, som tog på Johan Fäger, var i mångt och mycket Nilssons mål också.

Det är inte en tillfällighet att det bara är tre spelare som spelat från start i varje match: Skördåker, Söderbring och Nilsson.

* * *

Innan säsongspremiären träffade jag Thomas Ek. Då hoppades han att Tomas Backman skulle bli navet i mitten och spelmotorn och att Tommy Thelin skulle bli den som levererade målen. Två nyckelspelare, och efter tio omgångar är det två spelare som inte levt upp till förväntningarna. 

Backman är visserligen ett rivjärn på mitten och vinner många dueller, men brister i passningsspelet. Enkla kortpassningar i sidled går ofta fel och då kan man ju bara drömma om öppnade och målgivande pass i djupled.

Tommy Thelin har inte gjort ett endaste mål. Antalet skott på mål talar ofta om hur aktiv en forward är. Thelin är 26:a i den ligan, och då är han ändå mest skottvillig i J-Södra och den som ofta lägger frisparkarna.

Ibland blir statistiken väldigt talande för ett lag. 16 skott har Thelin avlossat och det är inte ens hälften av var forwardskollegerna i andra lag levererat. Och då har bara ynka fyra skott träffat målet.

Kristen Viikmäe må vara landslagsman för Estland, men har tio skott totalt att berätta om hem.

- Vi har spelare som inte är i form. Vi hade tio avslut på mål (mot BP), men tyvärr hjälper det inte när vi saknar killer-instinkt, sade Ek igår.

Tidigare har han pratat om att spelare som just Backman och Thelin missade viktiga träningsveckor och matcher innan säsongsstart. Men nu är vi i mitten av juni och tio matcher har spelats och det finns inget som tyder på en form i antågande.

Det är klart att Ek har mycket att fundera på när hans nyckelspelare inte är mer än medelmåttor just nu.

* * *

Nu är ju fotboll en lagsport och inte en individuell idrott. Nog märks det på J-Södra. Det är för få spelare som vill ha boll, för få som gör något med bollen och för få spelare som kan göra något med den (för att använda ett Jens Fjellström-uttryck).

Forwards har det sannerligen inte lätt när uppspelen tillslut börjar skötas av backarna. Långa bollar måste mötas i luftrummet, ofta mitt på motståndarnas planhalva. Och med ryggen vänd mot målet och med 30 meter till mål är det inte lätt att vara forward.

Positionen som höger yttermittfältare måste ha den största rotationen i Superettan. Inläggen därifrån har en tendens att fastna på första bästa motståndarknä eller segla över kortlinjen med god marginal. Tänk om alla kunde ha samma känsla som Andreas Nilsson?

Bara bollen dimper ner i straffområdet och mittbackarna har ansiktet vänt mot eget mål blir det ju farligt, i alla fall i en andravåg. Inlägget behöver faktiskt inte träffa en lagkamrat på pannan alla gånger, men ett är säkert - når aldrig inlägget straffområdet är det ofarligt.

* * *

Som tur var är det fler lag än J-Södra som är i samma situation. Det kan vara J-Södras räddning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista