J-Södra lyfte sig

2008-07-22: En av säsongens bästa matcher? Mycket möjligt att J-Södra gjorde det, men Örgryte levde heller inte upp till förväntningarna och det lär bli en helt annan match när lagen möts igen i nästa vecka.

Halva serien är avklarad och J-Södra är nu på kvalplats när samtliga lag har spelat 15 matcher. J-Södra står på 14 poäng. För att klara sig kvar utan att behöva kvalspela lär det behövas cirka 35 poäng. Så ungefär 20 poäng behöver J-Södra nu ta under höstsäsongen, långt ifrån någon omöjlig uppgift.

En skiljelinje går i tabellen efter Landskrona. Därefter är det tätt mellan de övriga åtta lagen. Mot dessa lag har J-Södra tagit 9 av 21 poäng. Samtidigt som laget inte förlorat mot något av de tre topplagen.

* * *

Tommy Thelins krampaktiga ben och ett tungt fall i ett fritt läge i slutminuterna igår var rätt symptomatiskt för hur det sett ut den här säsongen. J-Södra är snubblande nära ofta och är man snäll talar man om otur. Men laget gör få mål och har svårt att ta vara på de chanser som bjuds.

Örgryte gav J-Södra chansen att ta tre poäng igår. Precis som Öis genom en mycket loj inställning också gjorde mot Väsby för några veckor sedan. Väsby tackade och tog emot, vann med 2-1, och tog tre värdefulla poäng. Det kan vara dessa poäng som i slutändan skiljer Väsby och J-Södra åt.

* * *

Kristen Viikmäe, Christer Persson och Andreas Ingel. De började på bänken igår, av olika anledningar varav en var sjukdomar och att orken inte räckte till spel i 90 minuter. Men dessa spelare är värvade till J-Södra som spetskompetens och just då var det en talande bild att ingen av dom spelade från start igår.

* * *

En spelare i Örgryte har spelat från start i samtliga 15 matcher och aldrig blivit utbytt. Christoffer Bengtsson, ytterbacken som fått mycket av sin skolning i IK Tord och som förra säsongen spelade i Husqvarna, som dock inte hade råd att ha honom kvar.

Att flytta från Huskvarna till Jönköping hade varit ett logiskt steg och var inte ointressant för Bengtsson, men intresset från J-Södra var iskallt. Bengtsson fick mer eller mindre söka klubb på egen hand istället och hamnade i Örgryte. Nästa säsong kan han spela i allsvenskan.

* * *

2700 på Stadsparksvallen igår, en bra siffra för att vara Superettan i år. J-Södra engagerar. Jag tittade igenom webbsiffrorna för våra sändningar och det visade sig att J-Södra faktiskt lockar lika många lyssnare som en allsvensk match gör i genomsnitt. Nu är konkurrenssituationen, med TV, lite annorlunda, men ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista