Foto: Calle Jismark/PrB

17-årig debutant bäst i HV71

För första gången den här säsongen lyckades HV vinna över Malmö, 3-2, och för första gången har HV tagit två trepoängare i rad. Det var inget skönspel, men HV visade att man också kan kämpa ner en motståndare. 

Priset till HV:s bäste spelare gick till en elitseriedebutant. 17-årige Niklas Hjalmarsson spelade hur säkert som helst i sin första elitseriematch.

Det blev en konstig match där spelet gick i vågor. Ofta kunde en utvisning åt ena eller andra hållet få spelet att väga över till ett lags fördel. 

- Tre poäng är det ända vi kan vara nöjda med. Det var många felpass och spelar man så här slarvigt ska man egentligen inte kunna vinna, men nu har vi fått med oss lite tur, sade matchvinnaren Stefan Pettersson som gjorde 3-2-målet.

HV började klart bäst och Per-Åge Skröder styrde in 1-0 på Fredrik Olausson precisa skott efter 3.51.

Sen kom en HV-utvisning och då tog Malmö över en period och efter 12.23 var det utjämnat.

HV tog dock tillbaka kommandot, både spel- och målmässigt. Mikko Luoma han bara sitta nio sekunder i utvisningsbåset innan Anders Huusko gjort 2-1.

Även den andra perioden följde samma mönster. Även om det inte blev några mål på utvisningarna, så var det dom som satte sin prägel på matchen.

Simon Skoog hade ett friläge som Christofer Nilstorp klarade. I slutminuten hade Malmö också ett friläge, men då gjorde Stefan Liv matchens svettigaste räddning.

I tredje perioden ökade HV tempot, men fick inte utdelning på sitt spelövertag. Istället kom 2-2 efter 8.39 genom gamlingen Peter Andersson.

Knappt två minuter senare avgjorde Stefan Pettersson matchen. 3-2 får tillskrivas en hel del tur, för pucken studsade på många ben och skridskor på sin väg in i mål.

Malmö hade bra möjligheter på slutet och fick spela 6 mot 4 sista 45 sekunderna. Nu studsade pucken HV:s väg äntligen och tre poäng var ett faktum.

- Vi har lite högre lägstanivå nu än tidigare. Det är tur att det står i historieböckerna att vi tog tre poäng och inte om hur vi fick dom. Vi fick inte till det men ger järnet och kämpar till oss tre poäng. Och så slog vi nytt rekord också - två trepoängare i rad och vi har faktiskt bara förlorat två av dom tio senaste, sade Pär Mårts.

HV 71-Malmö 3-2 (2-1, 0-0, 1-1)
Första perioden: 1-0 (3.51) Per-Åge Skröder (Fredrik Olausson, Andreas Karlsson), 1-1 (12.23) Markus Matthiasson (Brett McLean), 2-1 (14.57) Anders Huusko (Per Gustafsson) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 2-2 (8.39) Peter Andersson (Frans Nielsen), 3-2 (10.24) Stefan Pettersson.
Skott: 29-25 (9-5, 11-10, 9-10).
Utv, HV 71: 4x2, Malmö: 6x2.
Domare: Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 7 038.

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".