Första suddensegern för HV71

HV71 fick med sig två poäng i mötet med Färjestad, mest tack vare en femstjärnig insats av Stefan Liv. Färjestad var det bättre laget, men HV hade för kvällen en betydligt bättre målvakt

- Det kändes som att vi hade slut på bensinen idag. Vi missade passningar och markeringar. Färjestad hade fler målchanser och borde kanske gjort fler mål, men Stefan Liv var otroligt bra. Jag är nöjd med två poäng, sade Pär Mårts.

Tidigare matcher lagen emellan har varit täta och målsnåla historier och ofta har målvaktsspelet varit avgjort. Så blev det den här gången också. Stefan Liv visade landslagsklass, medan Färjestads Martin Gerber såg sliten ut och gjorde två riktiga grodor.

Den första grodan skedde efter bara 2.58. Stefan Petterson drog på ett handledsskott långt ute från blålinjen. Gerber var visserligen skymd, men såg inte vaken ut heller.

Färjestad vände i tredje perioden
HV:s 1-0-ledning stod sig länge, ändå in i tredje perioden. Ledningen var dock inte motiverad. Färjestad tog över taktpinnen redan i slutet av första perioden och i den andra perioden var HV ordentligt tillbakapressade.

HV hade det riktigt tungt och spelade boxplay i sex minuter i andra perioden. Det mesta av spelet var förlagt till HV:s zon och skotten haglade mot Stefan Liv.

Färjestad hade mängder av klara målchanser, men Liv tog allt fram till 3.33 i den tredje perioden. Christian Berglunds 1-1-mål gick tätt under ribban när Liv redan var överspelad. 

Färjestad skulle också ta ledningen. 1-2 kom på en kontring som startade efter att Gerber gjort en räddning med benskydden.

Pucken gick till Jonas Höglund som blev fri från mittzon. Dragningen blev för lång och Höglund hamnade bakom HV-målet, men lyckades ändå spela pucken till Oscar Steen som satte pucken i tom kasse.

Davidsson tvåmålsskytt
HV hade flyt i matchen och knappt en minut senare kvitterade Johan Davidsson i powerplay. 2-2-målet gick via Gerbers plockhandske in i mål, en ny tabbe av Gerber.

HV hade sen tur som fick matchen till förlängning. Färjestad hade flest chanser och hade ett skott också mot ett helt öppet mål. Då kom Marcel Jenni farandes framför mål och fick pucken på sig och räddade HV.

Med 43 sekunder kvar att spela åkte Zdeno Chara ut och HV fick avsluta perioden med ett powerplay. Då blev det inte mål, men väl 36 sekunder in i förlängningen. HV passade också på att ta ut Liv och spelade med fem utespelare.

Johan Davidsson gjorde målet, på ett liknande sätt som hans andra mål. Den här gången fick han hjälp av Radek Hamr, som istället för att stöta på Davidsson hamnade i knät på egen målvakt.

HV har sex förlängningar och det här var den första som man lyckades vinna och därmed håller sig HV kvar på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

HV71-Färjestad 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)
Första perioden:
1-0 (2.58) Stefan Pettersson (Johan Davidsson).
Tredje perioden: 1-1 (3.33) Christian Berglund (Radek Hamr), 1-2 (9.33) Oscar Steen (Jonas Höglund), 2-2 (10.19) Johan Davidsson (Stefan Hellkvist, Simon Skoog) spel fem mot fyra.
Fjärde perioden: 3-2 (0:36) Johan Davidsson (Anders Eriksson) spel fem mot fyra.
Skott: 31-36 (9-12, 4-10, 15-12, 3-2).
Utv, HV 71: 6x2. Färjestad: 7x2.
Domare: Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 7 038.

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se