Tufft för HV71, Anders Eriksson deppar (foto: Lars Andersson/Pressens Bild)

HV allt längre från slutspelet

HV71:s kämpande och krigande slutade med ännu en förlust mot ett skickligare Frölunda. Spelmässigt räckte HV inte till och Frölunda kunde vinna med 3-1. Trots förlusten har HV ännu chansen att nå slutspelet.
- Det känns bittert. Vi fightades allt vad vi kunde och vi hade verkligen chans att vinna i dag, sade Pär Mårts.

HV gjorde vad man kunde för att ta hand om taktpinnen från start. HV började med tre kedjor för att få upp ett högt tempo, för att sedan övergå till fyra kedjor.

HV hade en del hyfsade målchanser, bla ribbträff av Per-Åge Skröder, men dom klaraste hade Frölunda. Backen Tom Koivisto blev helt frispelad och satte 1-0 efter 15.41 och det resultatet stod sig till pausen.

- Tänk om Skröders skott gått ribba in istället. Men så är det den här säsongen. Vi får jobba hårt för att få våra mål. Hela året har spelarna varit under stress och press. Till slut sätter det sina spår och man börjar göra det för svårt för sig, sade Pär Mårts.

HV nära kvittering
I andra perioden gjorde Per-Johan Axelsson 2-0 för Frölunda och han blev märkligt ensam framför HV:s mål i ett powerplay.

Mitt i matchen, efter 10 minuter, reducerade Kalle Sahlstedt för HV i ett powerplay och 1-2-målet tände HV rejält.

Under fem minuter var Frölunda rejält pressade och HV låg på hårt för att få till en kvittering. Samtidigt öppnade man sig bakåt och inte helt välförtjänt kontrade Frölunda in 3-1 genom Magnus Kahnberg.

Uppförsbacken blev för brant för HV, som redan innan hade ett sargat självförtroende. I tredje perioden gick tiden fort när Frölunda såg till att vara på rätt sida på pucken och försvara sin ledning. HV var aldrig nära att gå ikapp.

- Jag tycker vi lyckades bra med att hålla HV borta från vårat mål. Det har vi många stora och starka backar som är bra på, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

Hoppet om slutspel lever
För HV:s del finns chansen att nå slutspel ännu. Det är tre poäng upp till Södertälje på sjunde plats och två poäng upp till Luleå på åttonde plats. Eftersom dom lagen möts i sista omgången kommer åtminstone ett av lagen att nå slutspel.

Frågan är dock om HV kan resa sig igen? Efter Sweden Hockey Games har HV bara tagit två av tolv poäng och det känns uppgivet när HV och Pär Mårts talar om otur. För är det verkligen det som det handlar om?

En analys av målchanserna visar att motståndarna ofta får mycket klarare lägen. Igår gjorde Frölunda tre mål efter kombinationer där en spelare tillslut ställdes fri med Stefan Liv.

HV:s målchanser handlade mest om egna initiativ och skott utifrån. Ett exempel var Skröders ribbskott i första perioden. Skröder kom ensam på högerkanten, mötte en back och hade inga passningsalternativ. Skotten tog i överkanten på ribban, men hade det blivit en retur så hade det inte funnits någon HV-spelare i närheten.

Kampen kring strecket
Fyra lag är inblandade i kampen om dom två sista slutspelsplatserna: Södertälje, Luleå, Mora och HV71.

  • 7. Södertälje 60 poäng. (Färjestad hemma och Luleå borta).
  • 8. Luleå 59 poäng. (Brynäs borta och Södertälje hemma).
  • 9. Mora 57 poäng. (Frölunda borta och Brynäs hemma).
  • 10. HV71 57 poäng. (Modo borta och Linköping hemma).

HV 71-Frölunda 1-3 (0-1, 1-2, 0-0)
Första perioden:
0-1 (15.41) Tom Koivisto (Daniel Alfredsson, Samuel Påhlsson)
Andra perioden:
0-2 (7.50) Per-Johan Axelsson (Samuel Påhlsson, Daniel Alfredsson) spel fem mot fyra.
1-2 (10.00) Kalle Sahlstedt (Anders Huusko, Per-Åge Skröder) spel fem mot fyra.
1-3 (16.17) Magnus Kahnberg (Jonas Esbjörs, Tom Koivisto).

Skott: 43-33 (10-12, 17-11, 16-10).
Utv, HV 71: 4x2. Frölunda: 6x2, 1x10.
Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.
Publik: 7 038.

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".