Regerande mästarna HV71 missar slutspelet

För första gången på 20 år, sen systemet med kvartsfinaler infördes, missar dom regerande mästarna ett slutspel. HV71 gör det med buller och bång och sista matchen på tisdag blir helt betydelselös. Modo vann med 5-1, i en match som HV var tvungna att vinna.
- Idag hade vi nog inte ens kunnat göra mål i ett bandymål, sade Johan Davidsson.

HV ville, men kunde inte. Så kan man kort sammanfatta matchen. Det handla om 100% kamp och inget ordnat spel. Målchanser sumpades på löpande band och bakåt bjöd man på enkla mål.

- Det är lite så som det har varit hela säsongen. Vi kämpar förtvivlat, men får inte pucken i mål. Och det känns som om våra motståndare får betydligt enklare mål, sade Pär Mårts.

Men det handlar inte bara om otur. I början av matchen var Per-Åge Skröder fri två gånger i samma byte och då måste man göra mål.

HV:s försvarsspel har inte varit bra den här säsongen och det handlade inte om otur när Modo kunde göra sina första mål. 1-0  var en grov markeringsmiss av Jouni Loponen och 2-0 kom efter ett missförstånd mellan Anders Eriksson och Jonathan Cheechoo i ett powerplay, varpå Modo kunde kontra och göra mål.

Därefter spred sig en desperation i HV, som gjorde allt man kunde. Ett tag i tredje perioden spelade HV med en back och fyra forwards.

Modo väntade på att HV skulle göra misstag och dom kom. Slutresultatet fastställdes till 5-1.

Sista matchen på tisdag hemma mot Linköping blir betydelselös. HV är tre poäng efter Södertälje och har 20 mål att hämta in och det går inte.

- Starten på elitserien kom att prägla hela säsongen. Vi hade för höga krav på oss och ville spela för snyggt. Den stora skillnaden är att alla andra lag är så fantastiskt mycket bättre än förra säsongen, sade Pär Mårts.

MODO - HV71 5-1 (2-0, 0-0, 3-1)
Första perioden:
1-0 (06.51) Mattias Weinhandl (Markus Näslund).
2-0 (17.06) Magnus Gästrin (Dan Hinote). Spel 4 mot 5.
Tredje perioden:
3-0 (11.31) Henrik Sedin (Daniel Sedin/Adrian Aucoin).
4-0 (15.11) Frantisek Kaberle (Markus Näslund). Spel 5 mot 3.
5-0 (17.06) Mattias Timander.
5-1 (19.28) Mathias Tjärnqvist (Per-Åge Skröder). Spel 5 mot 4.
Skott: 42-36 (17-12, 15-11, 10-13)
Utv, Modo: 8x2, HV71: 7x2
Domare: Stefan Danielsson, Ingarö.
Publik: 4.930

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".