Stökigt när HV och Linköping spelade oavgjort

Slaget i Jönköping mellan HV71 och Linköping slutade oavgjort, 4-4, ett resultat HV kan vara mycket nöjda med. Det blev en mycket sevärd match som innehöll mycket heta känslor och avslutades med fyra matchstraff. Nu går fighten vidare i Linköping på lördag.

- Vi ska vara nöjda med en poäng. Det var väldigt segt mellan hjärnan och kroppen idag. Vi tog massor av felbeslut, men det är bra gjort att komma tillbaka som vi gjorde, tyckte Pär Mårts.

Det han syftade på var HV:s vändning i tredje perioden då HV hämtade in 2-4 till 4-4. En av få sekvenser i matchen då HV spelade bra för övrigt.

Annars var det här Linköpings match. Dom spelade bra, riktigt bra långa stunder.

- Den andra perioden var vår bästa, men vi började bra också. Vi låg på hårt och stressade HV. I tredje perioden blev vi för passiva och då kunde HV gå ikapp, sade Linköpingstränaren Roger Melin.

Linköping svårstoppade

Det var bud på Linköpingsmål redan i det första bytet, men nu dröjde 1-0 till den sjunde minuten då Linköping utnyttjade ett powerplay.

HV hade inte mycket. 1-1-målet som Martin Thörnberg gjorde var faktiskt HV:s första farlighet, ett anfall som backen Ola Svanberg låg bakom.

Trots att HV gjorde 2-1 i början av den andra perioden genom Jens Karlsson, blev perioden Linköpings.
Bortalaget vann skotten med 14-5 och gick upp i ledning med 4-2.

- Det här var bedrövligt. Vi slog inte en passning rätt. Det var inte dom som skapade lägena, det var vi som gav dom chanserna, ansåg Stefan Pettersson i HV.

Så hade HV en lyckoperiod i början av den tredje perioden och kom alltså tillbaka till 4-4 efter mål av Mattias Remstam och Mika Hannula. Strax efter hade Björn Melin dessutom ett jätteläge att ge HV ledningen.

Det hade dock inte varit ett dugg rättvist. Linköping tog över spelet igen i slutet av matchen och var närmast ett segermål.

Fyra matchstraff

Matchen gick till förlängning och där utbröt ett stort slagsmål som renderade fyra matchstraff. I HV fick Mattias Remstam lämna isen och i Linköping målvakten Fredrik Norrena, Andreas Pihl och Patrik Blomdahl.

- Det är klart att våra spelare reagerade när dom körde på vår målvakt tre gånger, tyckte Roger Melin.

Det var Norrena som hamnade i fokus. HV-spelarna hade flera gånger retat upp sig på att Norrena höll kvar dom efter anfallen, fasthållningar av klubban som domaren inte såg. 

- Tuppfäktning, tyckte Pär Mårts om händelsen. På lördag drabbar lagen samman igen i Linköping.

Bråk utanför isen

Det blev också bråk utanför isen. På Kålgårdsområdet i Jönköping drabbade ett antal fans samman i ett stort bråk, enligt polisen rörde det sig om ett 50-tal inblandade.

10-15 LHC-fans tog sig också in i arenan under matchen och upp i HV-klacken där ett slagsmål utbröt.

Polis och vakter fick lugna ner det hela. LHC-fansen har inget att göra med LHC:s officiella supportergrupp White Lions, utan tog sig till Jönköping på egen hand. Inte för att se matchen, utan för att ställa till med bråk.

HV71-LINKÖPING 4-4 (1-1, 1-3, 2-0, 0-0)
1:a perioden
0-1 (06.14) Tim Eriksson (Ulf Söderström/Magnus Johansson). 5/4.
1-1 (08.16) Martin Thörnberg (Peter Hammarström/Ola Svanberg).
2:a perioden
2-1 (01.01) Jens Karlsson (Andreas Karlsson/Stefan Pettersson).
2-2 (02.23) Tim Eriksson (Jyrki Välivaara/Ulf Söderström). 5/4.
2-3 (12.45) Andreas Pihl (Tony Mårtensson/Mikael Håkansson).
2-4 (16.08) Tony Mårtensson (Mikael Håkansson/Johan Lindström).
3:e perioden
3-4 (02.46) Mattias Remstam (Björn Melin).
4-4 (06.22) Mika Hannula (Johan Davidsson/Lars Jonsson).
Skott: 25-40 (9-10, 5-14, 5-15, 6-0)
Utv, HV71: 10x2, 2x5, 1 Matchstraff. Linköping: 11x2, 2x5, 2x10, 3 Matchstraff.
Domare: Christer Lärking, Solna.
Publik: 7.038

Henrik Gustavssson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".