1 av 2
VMS Elit hyllas efter SM-guldet 2004
2 av 2
Bo Wirebrand, VMS Elit. Foto: Pablo Dalence.

SM-tecken ger inte alltid guld i kassan - VMS undantaget

Förra året firades SM-guldet i speedway i Västervik - trots det slutade året med ekonomiskt minus.
-Vi har två miljoner i skulder, målet är att vara skuldfria när serien startar, säger tillträdande ordföranden i klubben Christer Svedebäck.
Sett över de senaste säsongerna är SM-guld ingen garanti för ekonomiskt plus, tvärtom. Men VMS är undantaget...

Champagnen sprutade på Ljungheden i slutet av september när Västervik firade sitt första SM-guld i historien. När firandet var över och pengarna räknats fanns det inte anledning att köpa ny champagne. Trots att över 11 000 åskådare såg semifinal och final hamnade siffrorna på minus. Västerviks totala skuld uppgick vid årsskiftet till två miljoner kronor.

-Vi måste öka våra intäkter med en miljon årligen för att stabilisera verksamheten. Jag bedömer det som realistiskt att vi ska vara skuldfria när säsongen börjar. Hur ekonomin varit om vi inte vunnit SM-guld kan jag inte svara på, säger Svedebäck.

De förarkontrakt Västervik skrivit med förarna till kommande säsong är budgeterade till 3,5 miljoner kronor och kommer inte att förhandlas om. Klubbens skulder till förarna bedömer Svedebäck som marginella.

Det är inte bara Västervik som gått back, trots SM-guld. 2004 vann VMS Elit guld och är ett undantag som bekräftar regeln de senaste åren. VMS gjorde vinst, 1,2 miljoner kronor.

-Vi gjorde vinst även 2005, men investerade mycket av dessa pengar i anläggningen och vi har positivt kapital i klubben, säger sportchefen Bo Wirebrand.

Däremot backade Kaparna, SM-vinnare 2003, med 2,4 miljoner trots sitt guld. Kaparna har nu en skuld på 4,5 miljoner.

Rospiggarna vann SM såväl 2002 som 2001. Dessa sportsliga framgångar avspeglade sig inte ekonomiskt. Säsongen 2002 resulterade i en förlust på 200 000 kronor medan 2001 slutade med minus 500 kronor.

TT
David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".