Arkivbild Foto: Bertil Ericsson/PrB

JIK-kassör polisanmäls - kaos i elitföreningens ekonomi

Topplaget Jönköpings Innebandyklubb har polisanmält sin kassör.

- Vi fick vetskap om att vår ekonomi inte har skötts och när vi började rota i det upptäckte vi att ingenting har skötts säger Magnus Wetterö, ordförande i JIK.

Kassören har kraftigt misskött sitt uppdrag i föreningen och betalningar till kommun och skatteverket har inte skötts.

- Jag vet inte hur det påverkar föreningen, säger Magnus Wetterö.

Även spelarnas ersättningar har släpat efter som en följd av den ekonomiska oreda kassören lämnat efter sig.

Det är oklart om några pengar försvunnit från föreningen.

Mannen valdes till kassör när Jönköpings IK hade årsmöte i maj förra året. Han har länge varit en riktig eldsjäl i föreningen och drev flera olika projkekt.

Bland annat var det han som, via sitt eget företag, var frontfigur i JIK:s satsning på riktiga publikmatcher i Kinnarps Arena.

Till slut blev det för mycket och till nyheterna säger han att han inte orkade med att lägga ner all kraft både på sina företag och på kassörskapet och redan tidigt i höstas började han missköta uppdraget i elitföreiningen.

Han säger att gränsen mellan hans företag och föreningen blev för otydlig och att det var olyckligt att sätta sig i den situationen med dubbla stolar.

Nu har föreningen polisanmält honom. Enligt kassören själv kan det vara så att pengar hamnat i hans företag istället för hos klubben, men han säger att det i så fall inte handlar om några jättestora belopp.

JIK har skulder på flera hundratusen kronor till framför allt Jönköpings kommun och till Skatteverket. Skulder som de betalde av på men som man i höstas började missköta.

Det gick så långt att kommunen stoppade bidragen till föreningen. Jönköpings Innebandyklubb har nu kallat in sin revisor och dessutom en extern revisor för att försöka reda ut hur illa det är ställt med föreningens ekonomi.

Parallellt med deras utredning ligger nu alltså även en polisanmälan.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".