Lars Grehn, MSOK, preparerar spåren på Ryfors

Golfbana blir skidarena i Mullsjö

På söndag invaderar upp mot 700 skidåkare Mullsjö. På Ryfors golfbana avgörs den största skidtävlingen söder om Dalälven, det påstår i alla fall Lars Grehn från arrangörsklubben Mullsjö SOK.

- Stråkenloppet är en tävling som vi skapat för att ge åkare i Götaland en möjlighet till ett bra seedningslopp inför Vasaloppet. Vi vill erbjuda ett lopp utöver det vanliga.

Vädergudarna verkar vara med Mullsjö SOK i år och inget tyder på att de inte kan genomföra loppet som planerat, det vill säga att man i huvudklassen åker två varv på en 21 kilometer lång bana i natursköna trakter kring Ryfors.

Skulle oturen ändå grina klubben i ansiktet finns reservalternativ.

På Ryfors golfbana utanför Mullsjö avgörs alltså Stråkenloppet på söndag. Det är ett lopp med anor, redan på 40-talet var detta en skidtävling som lockade.

2002 återuppstod loppet efter många års vila och det har sedan vuxit sig starkare o räknas nu som det största loppet söder om Dalälven.

- Det är nog så att klubben har ett rykte om sig att ha bra arrangemang. Dessutom är vi några orter i Götaland - Mullsjö, Nässjö, Ulricehamn - som ligger förhållandevis högt över havet och som är tämligen snösäkra.

Det är framför allt västsvenskar som lockas till Mullsjö för att vässa formen till det stora målet för säsongen - Vasaloppet. Men även smålänningar, danskar, skåningar och blekingebor lär man kunna skymta i spåren på söndag.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".