Mora fick HV på fall. 4-0 till Mora har Eric Beaudoin (sittande) gjort snyggt framspelad av Teemu Elomo, under elitseriematchen i Jönköping på måndagen. Foto: Calle Jismark / SCANPIX

HV71 förnedrat av Mora

Mora vann sensationellt stort och enkelt i Jönköping. 0-6 slutade matchen efter en mental genomklappning av sällan skådat slag i HV71, som nu går till ett långt uppehåll med tre raka förluster hemma och 16 insläppta mål. Det man byggt upp i självförtroende under hela säsongen är plötsligt puts väck.

- Det svider och hade det inte gjort det hade det varit fruktansvärt fel. Allt har rasat samman och nu måste vi börja spela hockey tillsammans och inte tro att vi ska lösa det här en och en, sade Pär Mårts.

HV gjorde en skaplig första period, men sen var det Mora för hela slanten. Det var mållöst i första perioden, men sen gjorde Mora tre mål i både andra och tredje perioden och kunde gå ifrån enkelt.

HV hade bra chanser i första perioden. Bland annat hade Johan Davidsson ett friläge, men signifikativt för HV just nu sköt han okoncentrerat långt utanför. Mora var närmast ett mål när man träffade ribban.

Total genomklappning

Vad som är fel i HV är inte lätt att peka på. Mentalt är man inte med i matcherna och kanske har det gått för enkelt emellanåt och det har kanske smugit sig in en falsk säkerhet att allt ska ordna sig.

- Det viktigaste är att vi inte släpper in något mål bakåt. Vi vet att målen trillar in framåt tillslut, sade Johan Davidsson i första periodpausen och tänk vad fel han skulle få.

Att motståndaren kan justera sitt spel efterhand verkar inte existera i HV-spelarnas medvetande.

- Vi sa innan matchen att vi skulle leva med den här matchen i tre veckor och visste att vi måste spela strikt för att ha en chans. Det gjorde vi inte i första perioden. Då var det mycket svängdörrar, men sen tätade vi till det, sa Moras tränare Patrik Ross.

Mora täppte till i mittzon

Mora stängde mittzon och HV började soloköra. Mora väntade på sina lägen och dom kom.

Mora gick fram till 3-0 efter två perioder efter påfallande snygga mål och klara målchanser. HV gick bort sig gång efter gång. Man spelade en och en också i försvarsspelet.

Förnedringen blev total när det blev ytterligare tre Mora-mål i tredje perioden också och tillslut 6-0 till Mora.

- Förlora matcher kan vi göra, men inte på det här sättet. Nu känns det fruktansvärt att gå in i vilan med tre raka förluster hemma och att ha släppt in otroligt många mål, sade Pär Mårts.

Nu kommer OS-uppehållet och HV är fortfarande i serieledning, sex poäng för Frölunda som också förlorade, hemma mot Brynäs.


HV71-MORA 0-6 (0-0, 0-3, 0-3)
2:a perioden
0-1 (05.57) Ross Luparschuk (Anders Bastiansen).
0-2 (10.59) Marcus Eriksson (Teemu Elomo/Peter Smrek).
0-3 (12.40) Ross Luparschuk (Eric Johansson). 5/4.
3:e perioden
0-4 (11.59) Eric Beaudoin (Teemu Elomo/Peter Smrek).
0-5 (14.47) Eric Johansson (Håkan Bogg/Kalle Kerman). 5/4.
0-6 (17.16) Peter Smrek (Eric Beaudoin)
Skott: 21-28 (8-7, 5-10, 8-11)
Utv, HV71: 9x2, Mora: 7x2
Domare: Lars Johan Ryhed, Örebro.
Publik: 6.976

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".