HV71 nära serieseger

HV71 är mycket nära en serieseger efter 5-2 hemma mot Södertälje. Frölunda närmast bakom i tabellen har sex poäng och sexton mål att hämta in på dom två omgångar som återstår. Klart är också att HV får möta antingen Mora eller Brynäs i kvartsfinalen.

Själva matchen mot Södertälje bör HV glömma ganska snabbt. HV gjorde ingen bra match, men hade en bra tiominutersperiod i den andra perioden, där HV vände 0-2 till 3-2.

- Vi får glädjas ändå åt segern, men halva matchen var det Liv som höll oss kvar. Sen avgörs matchen sista tio minuterna av den andra perioden, sade Göran ”Flygis” Sjöberg i HV71.

Det såg ut som allmänhetens åkning i 30 minuter. Södertälje blev nog lite tagna på sängen av HV:s miserabla inställning och började sakta men säkert ta för sig.

Utöver Miroslav Zalesaks 1-0 i den första perioden hade Södertälje tre, fyra klara målchanser.

Lars Jonsson laddade bössan

Det blev inte bättre i början av den tredje perioden heller. Södertälje låg närmast ett mål, men så drabbades Södertälje av en 2+2-utvisning.

Lars Jonsson gjorde 1-2 på ett löst skott, högt bakom en skymd Stana i målet som inte såg något av skottet.
Utvisningarna avlöste varandra och Lars Jonsson gjorde också 2-2 i powerplay. Den här gången hörde i varje fall Stana skottet, som var så hårt att han knappast han se pucken.

HV trummade på enormt och hade 25 skott på mål i den andra perioden. Då ska man betänka att HV under dom första tio minuterna av perioden kanske hade fyra, fem skott utifrån. Det säger en del om hur det såg ut.

HV:s ungdomsfemma svarade för ett mäktigt byte i slutet av perioden och erövrade pucken gång på gång i anfallszon. Till slut blev det för mycket för Södertälje. Även HV-spelarna gick på knäna och var på väg att byta när Erik Andersson skickade pucken mot mål från blålinjen för att åka och byta. På väg ut hörde han publikens jubel och först då fattade han att pucken faktiskt gått i mål. 3-2 var en tavla från Stanas sida.


- Det är väl ett rätt typiskt mål som ett topplag ofta får med sig och naturligtvis var det psykologiskt tungt att få det målet mot sig med en minut kvar, sade SSK-tränaren Ulf Taavola som ändå hade anledning att vara nöjd med 3/4-delar av matchen.


Två mål i boxplay

HV föll tillbaka i den tredje perioden, men kunde ändå gå ifrån till 5-2. Båda målen gjordes i boxplay.
4-2 gjorde Andreas Karlsson. HV blev tre mot en och Karlsson valde att skjuta själv.

5-2 gjorde Mattias Remstam i tom kasse och det kan vara ett viktigt mål.

På lördag möts Frölunda och HV. Frölunda måste vinna stort för att HV inte ska vinna serien. Dom har sex poäng att ta in och sexton mål dessutom.

HV har gjort sitt val

Det är nu klart att Mora och Brynäs tar dom två sista slutspelsplatserna. Som sagt var talar mycket för att HV får välja motståndare först i kvarten.

- Vi har pratat om det och spelarna enades när vi var i Finland. Det är ju ändå spelarna som ska göra det ute på isen, sade ”Flygis” Sjöberg.

Vem man har valt ville han av naturliga skäl inte avslöja. Dels är det ännu inte helt klart att HV får välja först, och dels ska man inte ge motståndaren någon fördel att redan nu fundera på hur matcherna i kvartsfinalerna kommer att se ut.

HV71-Södertälje 5-2 (0-1, 3-1, 2-0)
1:a perioden
0-1 (14.13) Miroslav Zalesak (Anze Kopitar/Jan Huokko). 5/4.
2:a perioden
0-2 (01.32) Justin Mapletoft (Josef Boumedienne).
1-2 (10.11) Lars Jonsson (David Petrasek/Mika Hannula). 5/4.
2-2 (15.43) Lars Jonsson (Björn Melin/Mattias Remstam). 5/4.
3-2 (19.04) Erik Andersson (David Fredriksson).
3:e perioden
4-2 (07.50) Andreas Karlsson. 4/5.
5-2 (19.37) Mattias Remstam (Ola Svanberg/Per Gustafsson). 4/5 i tom bur.
Skott: 44-27 (9-9, 25-8, 10-10)
Utv, HV71: 8x2, SSK: 7x2
Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.
Publik: 6.989