1 av 2
Niklas Hjalmarsson avgjorde matchen med sitt 2-0 mål, hans första elitseriemål någonsin i elitseriematchen i ishockey mellan Linköpings HC och HV71 i Linköping på måndagen. Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX
2 av 2
HV71s lagkapten Johan Davidsson tog emot priset för seriesegern. Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

HV71 vann serien - valde Mora i kvartsfinalen

HV71 kan gå in i ett slutspel som seriesegrare och med ett leende på läpparna. För första gången den här säsongen tog HV en trepoängare i Cloetta Center. Efter matchen valde HV Mora som kvartsfinalmotståndare

- Vi har resonerat som så att det var hugget som stucket, men det lutade över lite åt Mora. Mycket beroende på att vi fick stryk med 6-0 hemma senast och nu vill vi ge igen, sade lagkaptenen Johan Davidsson.

Många utvisningar

Matchen i Linköping kom att likna ett slagfält. 102 utvisningsminuter delades ut, varav två var matchstraff på Linköpingsspelare.

Mycket till spel blev det inte, utan det handlade nästan enbart om powerplay och boxplay. HV:s gjorde 1-0 genom Björn Melin i powerplay, men annars var den spelformen inget för HV. Riktigt dåligt var faktiskt HV:s powerplay. Bland annat fick man i andra perioden spela 5 mot 4 i nästan sju minuter i sträck utan att skapa några farligheter.

Niklas Hjalmarsson gjorde 2-0, hans första elitseriemål i karriären, och då var det naturligtvis när båda lagen hade fem utespelare på isen.

Linköping pressade hårt på slutet, utan att få hål på Stefan Liv, som var matchens bästa spelare.

HV vinner därmed serien på 102 poäng. Frölunda förlorade i sista omgången och slutade på 96 poäng.

- Vi har några spelare som varit borta på slutet, men dom har fått vila ut och var med idag. Jag hoppas vi har pigga ben i slutspelet, sade Davidsson.

LINKÖPING-HV71 0-2 (0-1, 0-0, 0-1)
1:a perioden
0-1 (05.43) Björn Melin (Lars Jonsson/Johan Davidsson). 5/4.
3:e perioden
0-2 (13.05) Niklas Hjalmarsson (Johan Davidsson).
Skott: 22-27 (4-10, 5-10, 13-7)
Utv, LHC: 10x2 + 2x5 + 2 matchstraff, HV71: 11x2 + 1x10
Domare: Christer Lärking, Solna.
Publik: 7.990

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista