Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Utjämnat mellan HV71 och Färjestad

Hastigt och lustigt är det inte bara utjämnat i semifinalen mellan HV71 och Färjestad. Efter en mycket enkel seger i Jönköping med 4-0 leder också Färjestad på poäng. Bortalaget var bättre i allt och HV71 var en besvikelse.

- Jag är mest besviken att vi inte ens tog kampen. Jag kan ångra att jag inte tog en tidig timeout för det fanns ingen åkning och inget drag alls. Färjestad hade mer vilja och var hetare. Vi var som isbitar, sade en mycket besviken HV-tränare Pär Mårts.

Det är märkligt hur HV kan floppa så totalt. När det är dåligt så är det snudd på bottenlöst. Det kan bero på HV:s sätt att spela. HV måste spela med energi, hög fart och frenesi för att få sitt spel att fungera. Gör man inte det faller man platt. Mot ett lag av Färjestads kaliber blir det snudd på pinsamt.
HV hade knappt en målchans att tala om, förutom en del skott utifrån och då handlade det nästan uteslutande om skott i powerplay.

- Vi stängde av HV i mittzon och släppte inte in dom på mål. Idag fick vi inte så många dumma utvisningar på oss heller, utan höll oss kalla när vi var nära att dra på oss tvåor, sade Färjestads tränare Per-Erik Johnsson.

Färjestad irriterade på Thörnberg

Matchen hettade till en gång och det var i början av matchen. Martin Thörnberg drog på sig en interference i en sammandrabbning med Peter Nordström. Denne blev rasande och tryckte till en liggandes Martin Thörnberg på isen. Thörnberg fick lämna isen blödande.

- Jag har fått signaler om att Thörnberg var ute efter Nordströms huvud. Det var så Nordström uppfattade det och därför tände han till. Jag hoppas att det inte stämmer, för i så fall blir det inte lätt för den pojken, Thörnberg, sade Per-Erik Johnsson.

Ledningsmål för fjärde gången för Färjestad
I samtliga semifinaler har Färjestad fått ledningen och det fick man idag också. Ska man vinna SM-guld krävs en betydligt bättre insats av målvakten än den Stefan Liv gjorde när Christian Söderström enkelt kunde peta in 1-0 mellan benen på Liv.

HV hade ingenting att tala om i den första perioden. En sekvens i matchen var bra och det var första tio minuterna av den andra perioden.

- Men viljan att ta sig in på mål fanns inte där. Vi var inte ens nära, tyckte Mårts.

Trots avsaknaden av heta målchanser kändes det ändå som att Färjestad var i gungning, men istället för HV-mål gjorde Rickard Wallin 2-0 efter 13.53 i spel 5 mot 4.

Samme Wallin gjorde också 3-0 i powerplay i början av tredje perioden och trots att det då återstod drygt femton minuter gick luften ur hemmalaget.

Robin Jonsson spädde på med 4-0 också i slutet av matchen med kvällens hårdaste skott.

- Nä, det är bara att gå hem och dra något gammalt över sig, glömma detta och ladda om inför nästa match på söndag, avslutade Mårts.

I HV71 var det bara Johan Davidsson som förtjänar godkänt. I Färjestad var det bra överlag och extra plus till Christian Söderström.

HV71-Färjestad 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)
1:a perioden
0-1 (03.33) Christian Söderström.
2:a perioden
0-2 (13.53) Rickard Wallin (Radek Hamr). 5/4.
3:e perioden
0-3 (04.53) Rickard Wallin (Jesper Mattsson/Per Ledin). 5/4.
0-4 (15.52) Robin Jonsson (Pelle Prestberg/Mikael Johansson).
Skott: 25-31 (6-13, 10-12, 9-6)
Utv, HV71: 10x2, FBK: 9x2 + 1x5 + matchstraff
Domare: Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 7.038

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".