Arkivbild. Mika Hannula, under tidigare landslagsuppdrag. (foto: Anders Wiklund/Scanpix)

HV-Mika förde Tre Kronor till semi

Mika Hannula hade gått och väntat länge på utdelningen.
I VM-kvartsfinalen kom den.

Med tre mål tog OS-forwarden Tre Kronor på sina axlar - och låg bakom 6-0-segern mot USA.

Inför kvartsfinalen mot amerikanerna hade han bara stått för en poäng i turneringen - och bakom sig hade han ett hockeyhalvår som varit märkligt.

I december fick han sensationellt en plats i OS-truppen - och många undrade varför. Om inte förr, så åtminstone höstens storform sedan vek undan och Hannula gick in i en vinter som var mörk och svår.

I februari kämpade Hannula i OS, men fick marginellt med speltid.

I maj har landslagsformen kommit tillbaka. Men rivet och slitet hade inte gett någon större utdelning offensivt, bortsett från ett av målen mot Ukraina i premiären. När det lossnade, då lossnade det rejält. Och då Hannula fick den utdelning han hade sökt efter blev Tre Kronors kvartsfinal mot USA enkel.

1-0-målet gjorde han efter 2.48, efter en inbrytning från vänster och ett rappt skott som målvakten Craig Anderson aldrig hann parera.

2-0 kom på en retur efter 15.40. Niklas Kronwall sköt ett lågt skott som Anderson fick undan med benskyddet, men när Hannula tog han om efterläget låg målet öppet.

I den andra perioden gjorde sedan Mikael Samuelsson 3-0 och Kenny Jönsson fixade 4-0.

Då var kvartsfinalen avgjord.

Men Hannula var inte riktigt färdig. Det blev han först när Jonas Nordquist spelade fram honom till friläget efter 8.41 av tredje perioden, då Hannula kallt satte sitt tredje mål i matchen.

6-0-målet gjorde sedan Andreas Karlsson, med drygt en minut kvar att spela.

Nu väntar semifinal. Där ställs Sverige mot vinnaren mellan Ryssland och Slovakien, som möts senare på onsdagskvällen.

Semifinalerna spelas på lördag.

Jakob Sillén/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista