Michael Svensson (foto: Sang Tan/PrB)

Backresen Svensson på väg tillbaka

Mittbacken Michael Svensson gjorde sin tredje knäoperation i december och har varit borta från fotbollen i två år.
Men nu verkar det som att Southampton-spelaren från Skillingaryd är på gång igen.

Comebacken kan komma redan nästa vecka - mot hans gamla klubb Halmstad.

Det var inför EM 2004 som Michael Svensson skadade sitt knä och tvingades lämna återbud till turneringen. Sedan dess har den hårdföre mittbacken kämpat för att komma tillbaka till fotbollen. I höstas gjorde han comeback i Southampton och omgående pratades det om landslaget och VM igen. Men Svensson hann bara med sju matcher innan det återigen var dags för en ny knäoperation, hans tredje i högerknäet.

-Det var tungt, jag fick gå på kryckor och inte stödja på benet på sex veckor. Men när man var inne i knät sade man att skadan på brosket var mindre än tidigare. Då fick jag goda förhoppningar om att det skulle fixa sig, dessutom såg de gamla skadorna väldigt fina ut, säger Svensson till TT.

Under hela våren har 30-åringen rehabtränat med enklare styrkeövningar för knäet och musklerna. Och nu, lagom till försäsongsträningen, är Svensson redo igen.

-Ja, det stämmer, jag har börjat lite lätt med fotbollsträningen igen. Jag hade två pass i förra veckan och även tränat måndag, tisdag den här veckan.

Hur känns knäet?

-Det känns okej, men jag kommer alltid ha lite smärta. Det viktiga är att man tar det lugnt och att knäet får vänja sig vid belastningen.

Samtidigt som det hörs att Svensson är entusiastisk över sin comeback så vågar han inte riktigt vara säker på att han ska komma tillbaka ordentligt och spela matcher igen.

-Klart man blickar framåt, men man gör det med lite försiktighet. Man får inte vara dum och tro att allt ska vara som vanligt igen, utan man får ta det lugnt.

Det måste vara svårt för dig, du är ju inte riktigt känd för att hålla igen?

-Ja, när man är ute på plan igen så glömmer man ganska snabbt bort knäet. Och samtidig vill jag inte vara försiktig, det har jag aldrig varit, jag vill köra på som vanligt.

Southampton har visat stort tålamod med sin försvarare och han har fått den kommande säsongen på sig att visa att han kan spela fotboll på hög nivå igen.

Kanske kan den riktiga matchcomebacken komma redan nästa vecka - på träningslägret i Kungsbacka mot Svenssons gamla klubb Halmstad.

-Det vet man aldrig. Jag är riktigt sugen på att spela och det hade varit riktigt kul att möta Halmstad. Konditionen har jag, det är bara ”fotbollskonditionen” som jag behöver träna upp.

Skulle Svenssons återkomst bli lyckosam kan ännu en gång landslagsspel bli aktuellt igen.

-Det finns alltid i tankarna, är man frisk och mår bra så är landslaget något jag alltid ställer upp för. Jag har snackat mycket med både (Lars) Lagerbäck och Roland (Andersson), de vet var jag står, så det känns bra.

Pär Andersson/TT

Kortfakta Michael Svensson

  • Född: Den 25 november 1975.
  • Längd/vikt: 189 cm/84 kg.
  • Position: Försvarare.
  • Klubb: Southampton.
  • Tidigare klubbar: Skillingaryd -1993, Värnamo 1993-97, Halmstad 1997-01, Troyes 2001/02, Southampton 2002-.
  • Landskamper: 25.
  • Meriter: SM-guld med Halmstad 2000, Årets back 2000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".