Mika Hannula avgjorde

Premiärseger för HV71 mot Malmö

HV71 fick en fin start på säsongen och besegrade Malmö med 3-2, även om segern satt hårt inne. Mika Hannula gjorde segermålet på egen hand med drygt fyra minuter kvar av tredje perioden. Mycket vilja, men mindre tanke, präglade matchen.

- Det var väl inte högsta passningspoängen i den här matchen, men intensivt, tyckte Pär Mårts.

En typisk premiärmatch, för att dra till med en klyscha. HV kändes dock som ett mer gediget lag och hade bra perioder i matchen, där man fakiskt hade så goda målchanser att man kunde ryckt ifrån och avgjort.

Jämtin gjorde första målet

HV fick en bra start på matchen. I första perioden stryde Andreas Jämtin in 1-0 på skottpassning från Pasi Puistola i spel 5 mot 4.

Den första perioden var annars inte bra. Massor av felpass och spelare som inte hittade sina linjer i spelet.

Den andra perioden blev bättre. Malmö kvitterade till 1-1 tidigt genom Juha Riihijärvi i spel 5 mot 3. Scott Langkow såg ingenting av skottet.

Bara två minuter efter kvitteringen tog HV ledningen på nytt och nog finns matchvinnartyperna kvar. Stefan Pettersson styrde distinkt upp pucken i nättaket, på ett fint pass från Jukka Voutilainen.

Sedan hade HV sin bästa del i matchen och borde nog ha gått ifrån i det läget. Martin Thörnberg träffade stolpen och Stefan Pettersson hade flera tunga skott, bland annat ett i ribban.

Viktig räddning av Langkow

När Scott Langkow i splitt gjorde matchens räddning också efter HV:s press anade man att segern låg nära.

- Förutom en period på kanske fem minuter tycker jag att vi kommer tillbaka i den andra perioden, efter en rätt dålig första period där HV fick fast oss i vår egen zon. Och faktiskt tycker jag att vi sedan tar över i den tredje perioden, tyckte Malmös tränare Lars Bergström.

Den åsikten delas nog inte av alla. HV styrde spelet också i den tredje perioden, men chanserna blev färre.

Malmö kvitterade återigen i ett powerplay. Lasse Pirjetä blev helt ren med Langkow och så var det 2-2 i mitten av perioden.

Hannula avgjorde

Trots att matchvinnare som Andreas Karlsson och Björn Melin lämnat HV för NHL, så finns spelare kvar som på egen hand kan avgöra en match.

Med drygt frya minuter kvar av tredje perioden fick Mika Hannula tag i pucken i mittzon, åkte sig helt fri och lurade Rastislav Stana med en lång backhanddragning.

- Det var två spelare som vi hade problem med i den här matchen. Det var Stefan Pettersson och Mika Hannula. Dom är svåra att få stopp på med sin snabbhet, sade Lars Bergström.

Sammantaget påminde den här matchen mycket av dom vi såg förra säsongen. Det är inte alltid HV glänser, men laget är tungt att möta och så finns spelarna som kan avgöra. Nog finns det anledning att hoppas på en bra säsong trots allt.

- Det kommer nog bli så att poängen kommer att vara utspridda på fler spelare än förra säsongen, tror Mårts.

Lika uppåt var det inte i Malmö.

- Det borde ha slutat 2-2 och det svider att det inte blev så. Jag tycker vi var värda en poäng, ansåg Bergström.

HV71-MALMÖ 3-2 (1-0, 1-1, 1-0)
1:a perioden:
1-0 (08.04) Andreas Jämtin (Pasi Puistola/Per Gustafsson). 5/4.

2:a perioden:
1-1 (01.14) Juha Rihiijärvi (Ross Luparschuk/Lasse Pirjetä). 5/3.
2-1 (03.22) Stefan Pettersson (Jukka Voutilainen/Andreas Jämtin).

3:e perioden:
2-2 (07.58) Lasse Pirejtä (Mikael Johansson). Spel 5/4.
3-2 (15.48) Mika Hannula.

Skott: 27-23 (12-8, 5-8, 10-7)
Utv, HV71: 7x2, Malmö: 8x2
Domare: Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 6.752

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".