Svag start av HV71

Det kan bli en lång och mörk höst för HV71. Laget visade inget som helst av värde i 3-5-matchen mot Mora, trots att man i mer än en tredjedel av matchen fick spela med en man mer.
- Under all kritik, tyckte Per Gustafsson.

Om HV kände sig osäkra på var man stod någonstans inför säsongen, så är den osäkerhetskänslan än mer påtaglig idag. Ingen organisation eller struktur, varken framåt eller bakåt, är facit efter tre omgångar.

- Vi känner att vi måste prestera och då är det lätt att det låser sig. Men det finns inget tryck där ute, något lyser med sin frånvaro. Vad det är vet jag inte riktigt, sade Pär Mårts.

Spelar man dessutom mer än en tredjedel med en man mer är det anmärkningsvärt att HV förlorade. I 23 minuter hade HV powerplay sammanlagt, utan att göra ett enda mål.

Kanonstart blev inte avgörande

Det är egentligen märkligt det som Mårts säger. Nu fick HV en pangstart med 1-0 redan i första bytet, när Timo Vertala petade in en retur bakom Mora-målvakten Pitkämäki. Det borde betytt luft under vingarna och ett starkare självförtroende. Så blev det inte.

- Förutom första bytet höll vi ihop laget väldigt bra idag, tyckte Moras tränare Pär Djoos.

Mora gjorde både 1-1 och 2-1. Kvitteringen på ett löst skott från blålinjen i powerplay av Pavel Brendl styrdes förmodligen in via något ben på vägen, men det hål Langkow öppnade var inget bra tecken.

Langkows tvivlare fick än mer vatten på sin kvarn när Teemu Elomo kom farande längs med högersargen. I brist på passningsalternativ snärtade han till och trots dålig vinkel, långt håll och fri sikt för Langkow gick ledningsmålet in tätt under ribban.

Brendl bländande i powerplay

Kvaliteten på matchen var låg, sömngångaraktigt långa stunder. Publiken vaknade i varje fall till när Pavel Brendl gjorde 3-1 i andra perioden i spel 5 mot 3. Lysande spel av Mora då och HV-spelarna försvann en efter en upp på läktaren.

Matchen tände till när Mika Hannula gjorde 2-3, när Mora fortfarande var 5 mot 4. HV tog över allt mer och i slutet av perioden kunde också Lance Ward köksvägen peta in 3-3.

Mora satte punkt för matchen på en minut

I den tredje perioden föll HV tillbaka i gamla synder igen. Omständigt, oorganiserat och utan gnista försökte HV göra något i alla dessa otaliga powerplay man hade.

Mora hade ungefär två målchanser, eller knappt ens det, i sista perioden. Ändå lyckades man göra både 4-3 och 5-3 inom loppet av en dryg minut.

Mårts tog timeout, men utan resultat. Närmast mål var Per Gustafsson som tryckte in både puck och målvakt, men efter videobedömning friade han till Moras fördel.

Den tyske domaren Richard Schuetz lär säkert få en del kritik. Han var petig, men det var till HV:s fördel. HV hade fem utvisningar, mot Moras tolv. Trots 23 minuter i powerplay lyckades HV aldrig göra mål i den formen.

- Vi har tränat mycket powerplay, men det sitter i det mentala. Det blir inga naturliga lösningar, utan spelarna tar till plan två och tre istället och det är inget som kompisarna känner till. Vi höll oss inte till planen, sade Mårts.

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se

HV71 - MORA 3-5 (1-2, 2-1, 0-2)

1:a perioden:
1-0 (00.20) Timo Vertala (Mika Hannula).
1-1 (06.13) Pavel Brendl (Kenneth Bergqvist/Miroslav Blatak). 5/4.
1-2 (11.20) Teemu Elomo (Antti Bruun).

2:a perioden:
1-3 (07.32) Pavel Brendl (Kenneth Bergqvist/Teemu Elomo). 5/3.
2-3 (08.39) Mika Hannula.
3-3 (18.20) Lance Ward (Jari Kauppila).

3:e perioden:
3-4 (07.02) Marco Tuokko (Antti Bruun/Eric Beaudoin).
3-5 (08.06) Håkan Bogg (Eric Johansson/Ryan Jardine).

Skott: 43-19 (11-6, 13-5, 19-8)
Utv,  HV71: 5x2, Mora: 12x2
Domare: Richard Schuetz, Tyskland. 
Publik: 6.629