1 av 23
Fredagsgästen - Muhammed Sadal. Foto: Emma-Karin Björk
2 av 23
Landstingsrådet Inga-Lill Persson berättade om hur hon tycker att det är att vara en offentlig person.
3 av 23
Emma Strålin-Åsberg med sin guldbiljett till slutaudition i Idol.
4 av 23
Bragetränaren Lennart "Kral" Andersson
5 av 23
Daniel Grönberg klubbade igång auktionen över denna Lennart Sand tavla som auktioneras ut i förmån för Världens Barn.
6 av 23
Margareta Olsson, sekreterare i afasiföreningen i Falun-Borlänge
7 av 23
Evalinda är synnerligen vältränad
8 av 23
Sören Juvas, ordförande i RFSL, tycker att det är bra att Svenska Kyrkan beslutat att behålla vigselrätten och att samkönade par också kan välja kyrklig vigsel.
9 av 23
Josefin Rådbo
10 av 23
Stefan Nykvist
11 av 23
Daniel Jansson ska göra sin första utlandstjänst i Afghanistan. Där kommer han att arbeta för internationella säkerhetsstyrkan ISAF.
12 av 23
Faluns avgående kommunalråd Dan Westerberg,
13 av 23
Jenny Johansson
14 av 23
Bengt Persson är lärare på Ekonomiprogrammet på Högskolan Dalarna.
15 av 23
Linnea Nygard och Kerstin Cronholm arrangerar miljögalan Vi-Du och jag och världen galan.
16 av 23
Tomas Axelsson
17 av 23
Hanna Brodin
18 av 23
Towe Kjällberg
19 av 23
Helena Kubicek hjälper personer att sova bättre.
20 av 23
Patric Hammar
21 av 23
22 av 23
23 av 23
Malin Stövling med dottern Hedda. Foto: Charlotte Pettersson

Fredagsträffen

Varje fredag träffar vi en person som på ett eller annat sätt varit aktuell under veckan.

Hur ser bilden av en bra mamma ut?

Inför mors dag bjöd vi två mammor på fredagsträff.

I studion satt Johanna Lundin och i Borlänge träffade vi Malin Stövling. Båda har varsin dotter på två år och de diskuterade bland annat bilden av hur en bra mamma är, hur det var att bli mamma och och hur de ser på mors dag...

Bröllopsyra

Det är en stor bröllopshelg vi har framför oss. Många par blir äkta makar under Pingst. Vi fick besök av det blivande brudparet David Helldal från Falun och Margot Hinz från Borlänge som gifter sig på Pingsafton i Stora Tuna kyrka.

Det är ju många brudpar som vill gifta sig på Pingsafton för det är av tradition en bröllopshelg men det var inte anledningen till att Margot och David satte 22 maj till bröllopsdatum. Istället är det samma dag som blivande bruden fyller år, deras förlovningsdag och nu också bröllopsdag.

Kalle Moraeus

Han har spelat rymdbrottsling och dalmas på film, han har vunnit SM i luftgitarr och han har fått Povel Ramels Karamellodiktstipendium. Karl Anders Moraeus har redan en diger meritlista.

Men de senaste veckorna har fått skriva in en hel del andra stora saker på sitt CV. Till exempel schlagerdeltagare, svensktoppsetta och körslagsfinalist. Dessutom släpper han en ny skiva den 19 maj.

Det har, milt uttryckt, varit några intensiva veckor för Kalle Moraeus.

Gubb Jan Stigson

Gubb Jan Stigson på Dalademokraten har uppmärksammats flitigt i olika medier den senaste tiden.

I vanliga fall brukar vi kunna läsa hans artiklar men nu får vi läsa om honom istället. Det på grund av hans åsikter om Thomas Quick-morden. Gubb Jan håller kvar vid att det är Quick som begått morden medan andra säger att det inte är så.

Vi pratade med Gubb Jan om hur det är att vara på andra sidan i medierapporteringen.

Patric Hammar

Jay-Z klar för Peace and Love-festivalen!

Pressmeddelandet om att en av Hiphopens giganter kommer till Dalarna i sommar damp ner hos oss tidigare i veckan. Patric Hammar, chef för festivalen hälsade på och berättade om spelet bakom kulisserna och om hur arbetet med att få hit dom stora artisterna går till. 

Helena Kubicek

Folk har suttit uppe på nätterna och tittat på OS i två veckors tid. Det är en av orsakerna till att man sovit dåligt den senaste tiden.

Helena Kubicek är psykolog och KBT-terapeut och arbetar med att hjälpa personer att sova bättre. Hon berättade vad de vanligaste orsakerna till sömnproblem är och vad man ska göra för att sova bättre.

Towe Kjällberg

På plats i Vancouver är Towe Kjällberg från Rörbäcksnäs. Där jobbar hon som sjukgymnast för skicrosslandslaget under OS. Towe var med i alpina juniorlandslaget men skador satte stopp för den karriären. Men ändå är hon kvar inom elitidrotten då hon har som uppgift att få OS-deltagarna att må bra genom att massera, knäcka ryggar och träna dem.  

Hanna Brodin

Ett guld och två brons. Det fantastiska resultatet tog längdskidåkerskan Hanna Brodin med sig hem till Dalarna från förra veckans Junior-VM i Tyskland. Vi träffade Hanna och pratade om framgångarna, den händelserika veckan och om hur man firar ett JVM-guld.

Tomas Axelsson

Filmexperten Tomas Axelsson från Högskolan Dalarna ska till Göteborgs filmfestival som inleds under fredagen. Där ska han vara med i juryn för Svenska Kyrkans filmpris. Sedan ska han också delta i ett seminarie som handlar om samhället och filmkonsten, då de till exempel diskuterar vilken roll filmen kan spela för politiken och samhället i framtiden. 

Vi passade också på att prata om svensk film med anledning av Guldbaggegalan som var i början av veckan. Amerikansk film dominerar biotittandet men i Sverige är vi bättre på att se egenproducerad film jämfört med andra länder.
-- Vi har en stark tradition och en stark produktion av film som den svenska biopubliken faktiskt går och ser. Det är oehört kul för filmbranschen men också för mig som filmforskare.

Linnea Nygard och Kerstin Cronholm

Ibland behöver man påminnas över vad man kan göra för miljön, tycker Kerstin Cronholm och Linnea Nygard. Därför anordnar de en gala för miljön på Stiernhöökgymnasiet i Rättvik. Vi - Du och jag och världen galan heter den och inträdespengarna kommer att gå till Vi skogen som är ett projekt som planterar skog i länderna kring Victoriasjön i Afrika.

Både Kerstin och Linnea är miljöintresserade men känner att de kan göra mer för miljön. 
– Många är nog mer engagerade i teorin än vad de är i praktiken, säger Kerstin Cronholm.

De hoppas att många kommer på galan där man får underhållning i olika former bland annat musik och stand up.

Bengt Persson

Det kan ju eka lite tomt i plånboken så här efter jul och nyår då vi haft extra utgifter såsom julklappar. Därför stämde vi träff med Bengt Persson som undervisar i ekonomi på Högskolan i Dalarna. 

Bengt gav bland annat råden att man ska skriva ner sina utgifter på papper och tänka till före och inte när pengarna är helt slut. Han konstaterade också att "ekonomi är inte roligt". 

Jenny Johansson

Hon åkte iväg som en ganska okänd simmare från Hedemora och kom hem som en nybliven brons-medaljör och kändis från sim-EM i Istanbul. Jenny Johansson från Hedemora tog en överraskande bronsmedalj vid kortbane-EM i helgen.

Hon hälsade på i studion och berättade om veckan som gått och om tankarna inför framtiden.

Dan Westerberg

Fredagen den 22 januari 2010 är sista dagen på jobbet för Dan Westerberg som kommunalråd i Falun. Men ledigheten blir inte långvarig. Redan på måndagen börjar han ett nytt jobb på sin gamla arbetsplats Falu Tingsrätt. Där har han inte jobbat sedan 1986 men under tiden som kommunalråd har han haft en tanke att jobba där igen.

När Dan slutar som kommunalråd så kommer han bland annat sakna alla omväxlande och trevliga möten med människor. 

Daniel Jansson

Den första december lyfter planet med riktning Afghanistan. En av passagerarna är korpral Daniel Jansson från Falun. Han ska arbeta som Skyttegruppschef på en CV90, som är ett bepansrat fordon, i sex månader.

Efter tre månaders förberedelser på Livgardet i Stockholm känner han sig trygg i sin roll som han kommer att ha där.

Stefan Nykvist

Hela Älvdalen håller tummarna för Stefan Nykvist och hans kör från Älvdalen inför finalen till Körslaget på TV.

Hur är läget inför finalen? och hur upplever Stefan all uppståndelse som blivit i och med hans olika framträdanden i TV-rutan?

Vi gick på fredagsträff med Dalarnas hetaste TV-personlighet.

Josefin Rådbo

Det är Alla helgons dag i helgen. Med anledning av det så tittade prästen Josefin Rådbo från Bjursås Församling förbi och pratade om döden och sorg.

Vad säger man till någon som förlorat en anhörig och vilket förhållande ska man ha till de döda? Det var två av frågorna som Josefin besvarade.

Sören Juvas

I veckan röstade Kyrkofullmäktige ja till att prästerna i Svenska kyrkan ska ha kvar vigselrätten och med det sade de också ja till att samkönade par kan välja kyrklig vigsel. Med anledning av det här beslutet stämde Anna och Lars träff med Sören Juvas som är ordförande i RFSL. Han tycker att det är ett bra beslut som tagits.

Evalinda Karlsson

Vi gick på Fredagsträff med Evalinda Karlsson från Falun. Evalinda som i helgen ska tävla på VM i Bodyfitness. Vi pratade om kroppskontroll, utseendefixering och hennes hårda matreger. Dessutom fick Lars storstryk när de två mätte sina styrkor i en armhävningstävling.

Margareta Olsson

Det är ju inte alltid att man ser på en person om den har en funktionsnedsättning. Afasi är ett exempel på en funktionsnedsättning som inte syns. 

Vi fick besök av Margareta Olsson som är sekreterare i afasiföreningen i Falun Borlänge. Hon hälsade på oss med anledning av att det på lördag är Afasidagen.

Daniel Grönberg

På flera platser i Dalarna och i Sveriges Radio Dalarna samlas det in pengar till förmån för Världens Barn denna vecka och veckan som kommer. Daniel Grönberg från Röda Korset hälsade på i studion och berättade mer om Världens Barn och vad de insamlade pengarna går till. Dessutom klubbade han igång auktionen över en tavla som natur- och djurmålaren Lennart Sand målat.  

Lennart "Kral" Andersson

Han kom till IK Brage inför den här säsongen och nu har han lotsat det grönvita fotbollslaget så pass bra att de har chansen att nå Superettan nästa säsong. Tränaren Lennart "Kral" Andresson har varit lyckosam i Borlängeklubben under sitt första år. Inför den stora matchen mot Degerfors så hälsade han på och berättade om vem han är och hur mycket fotboll han egentligen ägnar sig åt.

Emma Strålin-Åsberg

Tv-programmet Idol är populärt och det är flera personer som har gått på audition för att bli nästa idol. Emma Strålin-Åsberg är en av dem. Hon imponerade på juryn och de gav henne en guldbiljett. I veckan som kommer får vi se om hon klarade slutaudition i Stockholm. Med bravur klarade hon Anna och Lars lilla audition i studion. Lyssna här och hör hur det lät:

Inga-Lill Persson

Mora BB har varit ett hett ämne denna vecka och en person som har figurerat mycket i medierna är Inga-Lill Persson, som är socialdemokratiskt landstingsråd. Hon har varit mycket aktiv i debatten och har fått utstå ett och annat till exempel på insändarsidorna. Vi stämde träff med henne för att prata om hur hon tycker att det är att vara en offentlig person. Hur tar hon kritik? Har hon sovit på nätterna denna vecka? Svaren på det hör du här:

Muhammed Sadal

För en vecka sen så inleddes muslimernas fastemånad - Ramadan. Under dygnets ljusa timmar får man inte äta, däremot ber man ungefär fem gånger om dagen. Under Ramadan tänker man på de som har det fattigt i världen och som svälter. Muhammed Sadal är ursprungligen från Somalia men bor numera i Falun. I Gomorron Dalarna berättade han om hur det är att fasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".