Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgon i P4 Dalarna väcker lyssnaren med nyheter, trafik, smhi-rapporter, intressanta intervjuer och...

Chatta med Inger Eriksson och Louise Enström om deklarationen

Publicerat tisdag 28 april 2009 kl 06.21
Inger Eriksson och Louise Enström

Den 28 april hade vi besök av Louise Enström och Inger Eriksson från Skatteverket. De fick svara på dina frågor om deklarationen och här kan du se hela chatten igen:

Louise Enström:
Moderator:Gomorron, Nu är chatten med Louise och Inger igång.
Niclas:Jag och min sambo har precis köpt hus och undrar om man då får göra nåt avdrag vid nästa dekl? Och vi planerar även att renovera lite och bygga nytt garage, har man rätt att göra något avdrag för det?
Louise Enström:Ni har säkert lån på husköpet och betalar ränta. Denna ränta får man dra av i inkomstslaget kapital. Vad gäller renoveringen mm kan man få rotavdrag för arbetskostnaden.
Siwert:Jag hört att det är nya regler angående dubbelt boende i år? Vad gäller
Louise Enström:I broschyren SKV 354 kan du på sidan 9 läsa om de nya som gäller. Du finner broschyren på www.skatteverket.se eller ring så skickar vi den tel 0771-567567.
Karin i Mora:När ska restskatten vara betald?
Louise Enström:Senast 4 maj ska det vara betalt. Du kan också vänta du tills du får ditt skattebesked och då har du 90 dagar på dig att betala.
kerstin:Hur går man tillväga för att deklarera ett ROT-avdrag. Gör man det i år eller nästa år. Var finns blanketter?
Louise Enström:Blanketter kommer i början av maj...kolla på www.skatteverket.se. Du gör det till nästa års taxering.
Magnus:Hej Om man frilansar som fotograf och säljer bilder.Va kan man dra av för då???
Louise Enström:I broschyren SKV 330 kan du hitta vilka avdrag du kan göra. Rent generellt gäller att de kostnader du har för din försäljning är avdragsgilla under övriga utgifter - www.skatteverket.se
Anders:Jag sitter och svettas över deklarationen... Jag har sålt aktier, hur får jag veta vad som hänt med mina aktier under den tid jag haft dem?
Louise Enström:Gå in på www.skatteverket.se och sök under ”Innehåll A-Ö ” på Aktiehistorik och sedan vidare till den bokstav som din aktie börjar på osv.
Moderator:Nu är det bara några minuter kvar på chatten...
Peo:Jag har fått 12320kr i omkostnadsersättning från Blge kommun då vi haft kontaktbarn. Dessa pengar skall vara skattefria men har lagts in på min lön och räknat upp min inkomst. Var gör jag avdraget?
Louise Enström:Du ska ta upp avdraget under övriga utgifter. Detta innebär att du inte får avdrag med mer än det belopp som överstiger 5000 kr. Det du tänker på om skattefrihet gäller endast kostnadsersättning som betalas ut till dagmammor.
Moderator:Nu tar vi inte mot fler inlägg, men Inger och Louise arbetar med att svara på de sista frågorna.
Bertil Skeri:Hej, Om en privatägd skogsfastighet avyttras, beskattas likviden som inkomst av kapital. (90% av 30% = 27% effetivt) Gäller samma beskattning då hela markinnehavet i en samfällighetsförening avyttras, verksamheten upphör och man erhåller likvid för sin andel?
Louise Enström:Denna fråga får du ställa till vår servicejour eftersom det krävs ett mer omfattade svar. Se www.skatteverket.se och tryck på ”Kontakta oss”
Irene:När jag e-deklarerar har jag gjort avdrag för resor till o från jobbet. Måste jag specifiera detta? Tack för hjälpen! Irene
Louise Enström:Nej det behöver du inte.
Roger:Jag har haft dubbel boende c:a 11 mil från hemmet Hur deklareras hyreskostnad, elkostnad Kan resekostnad dras av samtidigt, hemresa 1 ggr/v. Ev. övriga kostnader för anskaffande av lght, möbeltransport...
Louise Enström:I broschyren SKV 354 kan du på sidan 9 läsa om de nya som gäller. Du finner broschyren på www.skatteverket.se eller ring så skickar vi den tel 0771-567567
Från Orsa:Om jag har gett ifrån mig två fastigheter, hur deklarerar jag då?
Louise Enström:Utgår från att det rör sig om gåva och då behöver du endast betala ev påförd fastighetsavgift eller fastighetsskatt.
Göran:Hej, jag o min f.d. fru separarede hösten -09. I bodelningen delade vi på våra skulder o tillgångar o bl.a. blev det så att hon fick villan i Borlänge och jag fick bostadsrätten i Sälen. Ska detta tas upp på nåt särskilt sätt i deklarationen eller går det automatiskt?
Louise Enström:Nej eftersom det rör sig om bodelning behöver ni inte ta upp detta.
Anders:Jag fick 20070701 en lägenhet som gåva. I gåvobrevet specifierades det att inköpsvärdet skulle vara 150% av inköpsvärdet 1974. Ringer man bara in till skatteverket och tar reda på detta eller skall jag veta det? Lägenheten är nu såld för 280 000 kronor. Hur kommer detta beskattas?
Louise Enström:Eftersom du fått lägenheten som gåva ska du ta upp gåvogivarens anskaffningsvärde vid avyttringen. Ingen indexuppräkning ska ske oavsett vad som står i gåvobrevet.
Anette:Köpte förra året en gård som räknas som jordbruk. Mäklaren talade om avdrag på 10 000 kronor vi kunde göra. Vilka saker kan räknas in i detta avdrag? Om vi t.ex köper ett hönshus, räknas det som jordbruksbyggnad? Kan vi dra av för bygge av andra djurburar? Finns det andra avdrag vi kan göra?
Louise Enström:Denna fråga får du ställa till vår servicejour eftersom det krävs ett mer omfattade svar. Se www.skatteverket.se och tryck på ”Kontakta oss”
Moderator:Nu har Inger och Louise slutat svara på frågor. Tack för alla frågor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".