1 av 2
Foto: Sara Lidell .
2 av 2
Foto: Sara Lidell .

Bagar-Saras busiga bullar!

Sara Lidell är en ung och duktig bagare på Siljans konditori i Leksand. Hon har precis blivit klar för bagar-EM i Odense den 10-14 november. Och självklart vill hon dela med sig av ett bra recept på mumsiga bullar!

Vetebullar

Ca 30 st

Ingredienser:
325 g vatten
30 g mjölkpulver (finns att köpa i livsmedelsbutiker)
40 g jäst
1 ägg
130 g rumstempererat osaltat smör (om normalsaltat, använd mindre salt)
130 g socker
6 g salt
6 g kardemumma
850 g extra vetemjöl

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna ca 10 min i degblandare eller tills degen känns smidig (dubbelt så länge om du blandar för hand).

Låt degen vila ca 10 min på bakbänken. Dela eventuellt degen i två delar.
Kavla sedan ut den till ca 3 mm tjocklek, stryk på önskad fyllning. Valfri uppslagning.

Låt jäsa ca 1-1½ timme eller till dubbel storlek, beroende på hur varmt bullarna står.

Pensla med ägg för fin färg och god smak. Strö på valfritt socker (pärlsocker, råsocker eller varför inte hyvlad mandel).

Baka i 200°C i ca 5-7 min tills bullarna fått fin färg.

Tips: Om du vill ha extra saftiga bullar penslar du dem med sockerlag direkt när de kommit ut från ugnen.

Sockerlag:
Koka upp lika delar socker och vatten, låt svalna.

Exempel på fyllning:
250 g mandelmassa
200 g smör
Ca 1 dl socker
Kanel
Eventuellt lite vatten

Blanda mandelmassa och smör till en slät massa, tillsätt sedan socker, kanel och eventuellt vatten.

Lycka till!

/Sara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista