Migrationsverket, flyktingar
Foto: TT

Många sökte asyl under året

Anhöriginvandring vanligast
1:44 min

Drygt 80 000 sökte asyl i Sverige förra året. Det är den högsta siffran sedan början av 90-talet och kriget på Balkan. Framförallt är det personer från kriget i Syrien som söker skydd, visar siffror från Migrationsverket.

Förra året sökte 81 300 personer asyl i Sverige, de allra flesta på flykt från kriget i Syrien. Det visar Migrationsverkets årsrapport som presenteras idag.

– Den största gruppen är syriska medborgare, följt av eritreaner, men även palestinier som drivs på flykt från Syrien. Syrier och statslösa palestinier från Syrien utgör nästan hälften av alla asylsökande under förra året, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef Migrationsverket.

Under året beviljades också drygt 33 000 personer uppehållstillstånd. Den vanligaste anledningen till att få uppehållstillstånd är för att återförenas med sin familj, det som kallas anhöriginvandring.

Anhöriga från Syrien var den största gruppen som fick stanna, därefter följer människor från Somalia och statslösa.

– Vi har ju en konflikt som har pågått under flera år, vi går snart in på det fjärde året av konflikten i Syrien. Det är många människor som har kommit hit och nästa steg är att man vill återförenas med sin familj och det är det vi ser som ser genomslag i statistiken nu, säger Mikael Ribbenvik.

Antalet asylsökande är det näst största sedan andra världskriget, det är bara 1992, under balkankriget, som fler människor sökte skydd i Sverige.

Migrationsverkets har sedan tidigare förutspått att mellan 80 000 och 105 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2015.

– Prognoser är alltid väldigt osäkra. Vi kan börja med att se att den prognos som vi gjorde för i år slog in. För nästa år har vi ett spann på mellan 80 000 till 105 000 och det är lika sannolikt med det undre som det övre. Det beror på vad som händer i världen, säger Mikael Ribbenvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".