1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Lektion 9

Denna lektion fortsatte vi att tala om övning och hur du skall jobba för att förbättras. När du har gått igenom punkterna från förra lektionen och sedan övat på dina sånger är det dags att avsluta ditt övningstillfälle. Då är det viktigt att du sjunger ner rösten. ”När du har sjungit/övat länge ökar blodgenomströmningen i stämbanden, då kan det uppstå en svullnad på stämbanden”. Precis som vid annan fysisk aktivitet är det viktigt med stretching/avspänning, det kallas att sjunga ned.

Övningar för att sjunga ned rösten efter konsert eller övningstillfälle:

Du bör mjukt och stilla gå uppifrån och ner i huvudklang några toner i taget , använd ”mjuka ljud” som : m-m, o-o, mo-o. Sjung svagt och behagligt i ca 5 min, du tätar stämbanden med dessa övningar och minskar risken för svullnad. Om du lyssnar på programmet finns det exempel.

Sedan går du över i talövningar: I ditt talläge så säg: momomomomo-å, mamamamam-a, mimimimim-mi, memememem-e. Tänk på att du använder bukandningen även vid talövningarna.

Efter talövningen så stretchar du ut nacken:

-lägg huvudet långsamt åt vänster, håll kvar, andas. -lägg huvudet åt höger och håll kvar, andas, res huvudet till normalt läge. Luta huvudet långsamt lätt bakåt samtidigt som du öppnar munnen. –Låt huvudet falla framåt av sin egen tyngd.

När du har gått igenom dessa moment så är du färdig med din övningstimme/stund.

Vi gick också igenom en andningsövning som är bra att använda om du behöver fokusera elller känner dig nervös inför ett framträdande:

Placera höger pekfinger och långfinger mellan ögonbrynen. Placera tumme och ringfinger på var sin sida om näsborrarna. Håll för ena näsborren med tummen och andas in djupt och lugnt ut genom den fria näsborren. Håll sedan för den andra näsborren med ringfingret, släpp med tummen och upprepa med den andra näsborren. Blunda och upprepa övningen långsamt under tre minuter. ”Kombinationen av att placera fingrarna mellan ögonbrynen och fokuseringen på andningsmönstret leder till att man inte distraheras av stressande tankar och krav.”


Lektion 10

Den 10:e lektionen talade vi om och återknöt till det jag gick igenom på den första lektionen. Vad kännetecknar en bra sångare? Jag använder mig av fyra T:n för att försöka ge en beskrivning av detta:

* Talang

* Teknik

* Tolkning

* Ta hand om (förmågan att ta hand om sin röst)

Hur du tolkar den sång du framför är en stor del av det som gör att människor blir berörda när de lyssnar.Teknik är medlet att uttrycka sig med medan tolkningen, viljan att berätta något är, kan jag tycka det viktigaste. Sång blir lätt ointressant om teknik blir den dominerande faktorn. Det är först när du använder tekniken till att uttrycka en känsla eller ett tillstånd som något konstnärligt skapas.

Vad bör du tänka på när du vill förmedla ett uttryck, en känsla med en sång eller dikt? Läs igenom texten noga, om den är på engelska, finns det ord som du inte förstår? Försök att relatera till texten personligen, vad handlar den om, vad vill du förmedla?

Du kan också välja att skapa en ramhistoria som du spelar upp för dig själv innan eller under tiden du sjunger sången. Vem sjunger, vilket känsloläge har personen, vilken miljö, vilken tid etc.

Läxan denna vecka är att välja en sång, skapa en ramhistoria och ett känsloläge kring den, öva och leka med detta sätt att förmedla ett uttryck. Kerstin och Mikael ska vid nästa lektion framföra ”Hej Tomtegubbar” för mig utifrån detta. Du kan lyssna på lektionen där ger jag några exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".