1 av 8
Magnus Lundquist, GD
2 av 8
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo och primärvårdsdirektör Berit Fredricsson. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
3 av 8
Vägen till byn Mugg i sydöstra Gnarp leder fram till gården där labradorer blir ledarhundar under ledning av Hans van der Broek och Leigh Hall inflyttade från Belgien
4 av 8
Leigh och Hans tillsammans med ett par av hundarna som ska bli terapihundar eller ledarehundar.
5 av 8
Leigh och Hans
6 av 8
Att ha "Bed and breakfast" och sälja ostar i ett stilla och fridfullt Sverige har makarna Petra och Markoen Raming i Bergsjö satsat på i Rike Pers Guesthouse.
7 av 8
Rike Pers hus i Bergsjö som nu blivit gästhus sedan familjen Raming flyttade från Holland och tog över det för ett och ett halvt år sedan.
8 av 8
Markoen Ramings intresse för exklusiva holländska ostar har lett till en mindre samling och försäljning för att dryga ut inkomsterna i det nya landet - Sverige.

Torsdag 22/10

Svininfluensapanelen 09.30-10.00

Signar Mäklitalo och Berit Fredricsson pratar svininfluensa och vaccinationer och svarar på just dina frågor.

 

Idag tar vi upp, bland annat: 

  • Hur många måste egentligen vaccinera sig för att det ska räcka?
  • Hur farlig är egentligen den här influensan, jag har hört att i USA är det många fler barn som har dött av det här än den vanliga influensan?
  • Jag har en son som nyss fått svininfluensan. Törs jag umgås med kompisar i helgen eller borde jag isolera mig? Smittar min son just nu eller gjorde han det innan?
  • Vad finns det för biverkningar av vaccinet? Är det sant att barn har blivit allergiska?


Konsumentpanelen 10.00-10.30

Idag diskuterar konsumentpanelen (Magnus Lundqvist, Gefle Dagblad och Kristina Fält, konsumentvägledare) SMS-lån. Hur hemska är egentligen villkoren? Vad ska man göra om man tagit ett lån och inte lyckas betala tillbaka?


Holländare i länet 11.00-11.30

Del ett: Petra och Markoen
De flesta kommuner i länet har haft drömmen om holländare som invandrar för att bosätta sig i Sverige. Målet för Gävleborg var 50 familjer, 34 har flyttat upp inom det så kallade Hollandsprojektet. Till Nordanstig har fyra familjer flyttat. Petra och Markoen med två små barn kom för snart två år sedan.
Del två: Leigh och Hans
I det så kallade Hollandsprojektet har de flesta av länts kommuner samarbetat. 94 personer har flyttat in från Holland och Belgien för att utveckla framför allt Leighs stora intresse- hundar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".