1 av 2
Resterna av en benkam från en grav under yngre järnåldern.
2 av 2
Linnea och Maria

Tisdag 16/12

Gravkultur under järnåldern

Maria Björck, arkeolog på länsmuseet Gävleborg, berättade om gravsättningar under järnåldern (500 f.kr. - 1066). Med hjälp av resterna av en benkam, benrester och glaspärlor som hade smält under kremeringen berättade Maria om Asa-tro, hövdingar och kungar och vad som hittas i deras gravar - men också det viktiga i att spara gravar till framtidens arkeologer att prova nya teorier på.

Variete Vazir
Den åttonde jaunari är det premiär för Variete Vazirs föreställning "IS THIS IT". Charlotta täffade Vazir, det vill säga Kalle Wedin och Micke Hyvärinen uppe i deras lokaler, och dom berättade om föreställningen.

Stafettgästen
Alla människor har en historia att berätta.  Det är tanken bakom programpunkten stafettgästen. Varannan vecka kommer en gäst till studion för att berätta om sitt liv, sina tankar, sin filosofi - ge oss sin historia, helt enkelt. Han/hon väljer sedan ut vem som ska vara gäst näste gång. Dagens gäst är Bertil Fält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista