1 av 5
Bonden Per-Jörgen med sina kor, men här utan fru
2 av 5
Maria Markusson
3 av 5
Magnus och Kristina
4 av 5
Pär-Jörgen
5 av 5
Foto:Björn Larsson Ask/SCANPIX

Torsdag 17/12

Förmiddagen undersöker Klintenbergare - hur långt upp i länet har den med barnet på Ikea hunnit? Vilka galna historier har hamnat i din in-box? Varslet från Ericsson slog ner som en bomb - vår konsumentpaneln ger råd på hur du som är drabbad kan förbättra din ekonomi. Skrivartävling i Sandviken som kan leda dig direkt in i radiostudion, Hasse Persson sänder direkt från kärleksstinna bönder i Järvsö och hur många vargar får skjutas var?


Skrivartävling Avtryck

Maria Markusson från biblioteket i Sandviken berättar om skrivartävlingen Avtryck, vars vinnare kommer att höras i Sveriges Radio Gävleborg.


Klintenbergare 
Det kom ett brev till oss på redaktionen:

Jag vill berätta om en fruktansvärd händelse som inträffade för 2 veckor sedan på nya IKEA i Malmö. Min syster Linas bekanta var på besök i Malmö och åkte till nya Ikea för att handla. Paret hade med sig sin 3-åriga dotter och gick och strosade ibland alla nyfikna premiärkunder. Dottern är ingen busig liten tjej som brukar vara stökig och springa iväg, utan håller sig ofta i närheten av sina föräldrar.

Men, helt plötsligt var dottern borta och föräldrarna blev helt förskäckta....efter att ha lagt ner en liten stund på att själva leta runt i varuhuset, bestämde föräldrarna sig för att gå till informationen. Informationen på IKEA agerade snabbt och stängde alla entréer för in och utpasserande och hela Ikea genomsöktes.

Efter 1,5 timme fann dom flickan....drogad, rakad (tjejen hade långt hår) och med pojkkläder sittande på golvet på en toalett. Det härjar alltså ligor som kidnappar barn, ja...även i sverige. Ligorna kanske för ut barnet ur landet och säljer dem eller tvingar dem Till prostitution eller tar hand om dem och utnyttjar dem och därefter gör sig av med dem.

Detta hör man inte mycket om! Varför skriver inte tidningen om det? Varför varnas inte folk?

Detta händer överallt och hela tiden, men ofta hinner man inte förhidra det i tid som dessa föräldrar från Karlshamn gjorde...utan i tidningen läser man "flicka saknas eller pojke anmäld försvunnen"... och så är dessa barn kanske borta för alltid.

JAG SKRIVER TILL ER FÖR ATT JAG ANSER ATT DET MINSTA VI VANLIGA MÄNNISKOR KAN GÖRA, ÄR ATT SPRIDA DETTA SKRÄMMANDE BUDSKAP TILL SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT, FÖR ATT FÖRSÖKA FÖRHINDRA ATT DET HÄNDER IGEN.

Kommer kidnappning, borförsel och utnyttjande försvinna?

Förmodligen inte, MEN det kommer kanske inte att bli lika lätt för förrövaren om vi alla är uppmärksamma på vad som händer runt omkring oss...och vad som kan hända ditt barn eller dina bekantas barn.

LÄMNA ALLTSÅ ALDRIG BARN UTAN UPPSYN, LÄMNA INTE BARN ATT SOVA I BILEN ELLER I EN VAGN, OM NI INTE KAN HA DEM UNDER FULL UPPSIKT HELA TIDEN. OM ETT BARN FÖRSVINNER GÅ TILL NÄRMASTE INFORMATION OCH KRÄV ATT DOM STÄNGER FÖR UT, O IN PASSERANDE (om ni befinner er på ett varuhus elller likn. offentlig plats).....AGERA SNABBT!

*SPRID DETTA BUDSKAP, IDAG!

Men hur riktig är den här historien egentligen? Och hur långt har den spridit sig? Med oss på telefon finns Ylva Magnusson arbetar som pressansvarig på IKEA.

Vi tänkte försöka spåra den här historien litegrann i länet - har du fått det, har du skickat det vidare, har du hört den berättas av någon? Eller har du stött på någon annan klintenbergare den senaste tiden? Hör av dig till oss på formiddag.gavleborg@sr.se eller ring in till 026 64 99 99


Konsumentpanelen

Magnus Lundqvist från Gefle Dagblad och en representant från konsumentvägledarna, tar upp lyssnarnas konsumentfrågor och diskuterar vad som hänt de senaste veckorna inom konsumentvärlden. Idag pratar vi om varsel och skinkor.


Hasse och bönderna

Hasse Persson sänder direkt från en kärleksstinna bönder som igår kväll gjorde sina val. Vad hände sedan? Hur mår han idag?


Vargjakten

Om bara några timmar förväntas Naturvårdsverket besluta om hur många vargar som ska skjutas när licensjakten på varg drar i gång någon gång efter årsskiftet.

Målet med jakten är att begränsa vargstammen till de 210 djur som riksdagen beslutat ska få finnas i landet och i vargtäta områden som Gävleborg väntar jägarna just nu otåligt på besked. En av dom är möbelsnickaren och vargjägaren Kjell Johansson i Hofors som tycker att åtminstone en tiondel av Gävleborgs vargar ska bort


Fågelvind

Det verkar som om båda människor och djur ogillar blåsten som sveper över länet. Men hur är det med fåglarna, tycker de att det är roligt när det blåser mycket? Eller kan de blåsa bort om det blir alldeles för vindigt? Tomas Tiger är ordförande för Söderhamns fågelklubb och svarar på våra frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista