1 av 2
Den ståtliga herrgården i Gysinge från 1830-talet byggd i italiensk renässansstil med gustavianska stildrag. Här studerar och roar sig pensionärer i dag. Foto: Margit Hager
2 av 2
Britt-Marie Fredriksson rektor för folkhögskolan i Gysinge. Varje år erbjuder skolans kursprogram 200 kurser. Foto: Margit Hager

PRO:s folkhögskola i Gysinge firar 40-årsjubileum

I Gysinge finns PRO:s folkhögskola. Den enda folkhögskola i världen som drivs av en pensionärsorganisation, försäkrar skolans rektor Britt-Marie Fredriksson. Hon kan glädja sig åt att trots att dagens pensionärer har längre skolgång bakom sig än tidigare generationer, så ökar antalet elever i Gysinge för varje år. Baskurserna finns kvar och många studerar engelska och datakunskap men de som söker det lilla extra, det de inte tog sig tid till under sitt yrkesverksamma liv, de blir allt fler.

Skolbyggnaden, den gamla ståtliga herrgården i Gysinge har också en intressant historia, och nu köper PRO flera byggnader av Sandvikens kommun för att göra sin skola större. Gysinge är ett kulturcentrum i utkanten av Sandvikens kommun.

Hör om allt detta i vårt reportage om PRO:s folkhögskola i Gysinge som i år 40-årsjubilerar. Onsdag kl. 11.30.

Reporter: Margit Hager

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista