21 februari 2011

Får det lov att vara lite naket?

3:53 min

Idag pratade Förmiddagen om kroppen, knoppen och förhållandet däremellan. Det blev kött, fett och naket inom forskning, teater och konst.

Varför förknippas manlig fetma med slapphet och dålig moral? Etnologen Fredrik Nilsson, som nyligen publicerat studien ”I ett bolster av fett”, berättade om var föraktet mot övervikt har sin upprinnelse.


Utmanande eller kysk? Den nakna människokroppen har alltid varit ett viktigt motiv i konsten. Länsmuseets intendent Ted Chikasha berättade om 1800-talets sätt att närma sig den nakna kroppen i måleri och skulptur.

Vanja Blomkvist är dramatikern och skådespelaren bakom kritikerrosade föreställningen "Sin ensamma kropp". En scenadaption av Elsie Johanssons roman om 70-åriga änkan Maliss och hennes suktande efter ömhet och erotik. Tantsnusk eller ett manifest för den åldrande kvinnans rätt till sexualitet? Lyssna nedan på intervjun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista