Blodgivning - inte för alla.
9 maj 2011

Blodbad i etern

RFSU om blodgivningsreglerna
7:42 min

Blå ådror, draculas mormor och världens bästa låtar om mens. Idag bjöd vi på ett blodfyllt program som med all kraft sög musten ur den mörkröda vätskan.

Myten om det blåa blodet är lika hänförande som seglivad. Dess historia började i det medeltida Spanien och fortätter att frodas i dagens skvallerblaskor om kungahuset och deras adliga umgängeskretsar. Hur uppstod idéen om det blå blodets överlägsenget? Etnologen Angela Rundqvist berättade.

Män som har haft sex med män får inte ge blod. Detta trots att socialstyrelsen klubbat igenom en regel som häver det livslånga förbudet. Varför är det så? Och vilka konsekvenser får detta för de i huvudsak homosexuella männen som nekas att ge blod? Vi pratade med RFSU, som är starkt kritiska till det nuvarande systemet.

Dessutom berättade Dennis om seriemördaren och blodbadaren Elisabet Báthory. På 1500-talet lät den ungersta grevinnan döda uppemot 600 unga kvinnor, enbart i syftet att duscha i deras blod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".