Mahima Lindroth är övertygad om att månen påverkar våra liv. Foto: Angelica Ränttilä P4 Gävleborg
7 nov 2011

Mångalen

I alla tider har månens faser fascinerat människan. En stor lysande klump mitt i den bäcksvarta natten. Ett glänsande fat som ändrar form och färg och är omringad av de glittrande stjärnorna. Inte konstigt att månen trollbinder.

Fullmånen sägs ta fram sidor hos oss som vi inte är medvetna om. Den påstås rucka på vår kontroll och skapa galenskap och osäkerhet. Vissa menar att fullmånen tar fram våra starkaste drifter – de känner att de drivs av en yttre kraft. Hur påverkas vi av månen? Om detta pratade vi i dagens program.

Många tycker att de sover dåligt de nätter när det är fullmåne. Men finns det några vetenskapliga förklaringar till detta fenomen? Jan Erik Broman, sömnforskare vid akademiska sjukhuset i Uppsala svarade.

Vad sägs hända om man kryper igenom en fosterhinna från ett sto en fullmånenatt? Och varför röker gubben i månen pipa? Forskare Susanne Nylund Skog på folkminnesarkivet i Uppsala berättade om månmyter.

Mahima Lindroth (bilden) är övertygad om att månen påverkar oss människor. Enligt henne mår kvinnor bäst när deras menscykel är i fas med månen. Reporter Angelica Ränttillä fick prova på meditation som skulle ge kontakt med livmodern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".