Lars Beckman (M) riksdagsledamot och Magnus Dandanell VD för Myckmyra Whisky. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio

Torsdag 10 maj

Testa dig själv!
0:56 min

Idag träffar vi länets nyaste moderate riksdagsledamot när Max möter makten, vi diskuterar bakslaget för kvinnor i Egypten och så får vi höra Radiosportens Magnus Wahlmans krönika direkt från Globen.

Max möter makten
Han sitter sin första mandatperiod i riksdagen och bloggar flitigt. Max träffade Lars Beckman (M) för en intervju som handlar om allt från uppväxten i Boden till hans kritik mot Public Service och Sveriges Radio.

Egypten och kvinnofrågan
De arabiska revolterna har inte förbättrat kvinnans situation. I det egyptiska parlamentet diskuterar man just nu ett lagförslag om att sänka giftasåldern för flickor till 14 år eller 16 år. Flera kvinnliga parlamentsledamöter från det muslimska brödraskapet har också sagt sig beredda att upphäva lagen som förbjuder kvinnlig könsstympning. Att den egyptiska revolten skulle ta en sådan vändning, kom som en chock för många, bland dem den kända egyptiska författaren och feministen Nawal el Saadawi, mottagare av Stig Dagerman-priset.

Ljudquiz
Vet du vad det här är för material? Maila till oss på formiddag.gavleborg@sr.se

Sportkrönikan
Magnus Wahlman rapporterar från Globen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".